logo F1online.skF1online.sk

Ďalšia nákladná nehoda straší rozpočet Mercedesu. Máme problém, priznal Wolff

Nehoda Georgea Russella
© Screenshot/FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 16:01

Mercedes z diaľky sleduje, ako McLaren, Ferrari a Red Bull bojujú o Pohár konštruktérov. Tento kedysi dominantný tím – a podľa viacerých zdrojov dodnes najväčší a najbohatší na súčasnom štartovom rošte – však bol zvyknutý na boj o najvyššie priečky. V posledných dvoch týždňoch však narazili v Mercedese na nové dno a z garáže začína sálať dojem, že dámy a páni v Brackley už vzývajú koniec sezóny.

Presne pred týždňom to však vyzeralo celkom odlišne. Mercedes priviezol do Austinu balík vylepšení a brúsil si zuby na piatkovú pole position. Od soboty však išla forma Georgea Russella a Lewisa Hamiltona doslova od desiatich piatim. Prvý menovaný rozbil svoje auto v kvalifikácii a druhý sa roztočil v úvode pretekov.

Do Mexika dorazil tím s dvoma odlišnými autami. Hamilton pokračoval s vylepšeným balíkom, Russell nasadil starý. Je pritom otázne, či tím chcel oba balíky priamo porovnať na trati, alebo jednoducho improvizoval pre nedostatok náhradných dielov.

V každom prípade, v druhom tréningu na VC Mexika prišla tretia nehoda Mercedesu za posledný týždeň a George Russell to po druhýkrát dosť nepekne rozbil. Išlo o taký tvrdý náraz, že britský pretekár, zjavne celý ubolený, smeroval na prehliadku do zdravotníckeho strediska. „35 g, to je naozaj silný náraz,“ povedal šéf Mercedesu Toto Wolff. „Odviezli ho do zdravotníckeho strediska, ale je v poriadku.“

„Samozrejme, auto je škaredo poškodené, ale máme dostatok náhradných dielov. Myslím si, že si môžeme ponechať staré šasi, ale všetko ostatné musí ísť preč. Musíme vybrať motor aj prevodovku na kontrolu, rovnako tak všetko ostatné. Celá jedna strana je súca do šrotu, takže ide o veľké škody,“ priznal Wolff.

Na pozadí množstva zlých správ sa však objavila aj jedna dobrá. Reportér Auto Motor und Sport Tobi Grüner po skončení tréningov oznámil, že podľa ich informácií je motor a prevodovka v poriadku a môžu s nimi pokračovať, ale jedným dychom dodal, že Wolff sa mýlil pri svojom hodnotení stavu šasi. Aj to vraj bolo poškodené a tím musel nasadiť náhradný kus.

Nezabudnime, že drobné poškodenie utrpel v prvom tréningu aj Andrea Kimi Antonelli, ktorý trafil dodnes dosť záhadné úlomky na trati. Tie vraj nepochádzali zo žiadneho z dvadsiatich monopostov. V porovnaní s Russellovou nehodou však išlo o „drobné“.

„Máme vážny problém,“ priznal Wolff. „Len s problémami sa držíme pod rozpočtovým stropom. Samozrejme, riešili sme aj škody po Kimiho nehode v Monze. Teraz tu máme druhú Georgeovu nehodu v priebehu týždňa.“

Súvisiace články

Diskusia