logo F1online.skF1online.sk

McLaren nesúhlasí s verdiktom FIA, naďalej chce hľadať pravdu

McLaren, ilustračné
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubalavčera 12:28

McLaren nepochodil so svojou snahou zvrátiť penalizáciu pre Landa Norrisa. Komisári po niekoľkých hodinách od vypočúvania protest stajne zamietli. Vo Wokingu však naďalej cítia, že právo malo stáť na ich strane. Jednoznačne to dali najavo v tlačovom stanovisku po vynesení verdiktu.

V piatok napokon ani nedošlo k rozhodovaniu o tom, či komisári v USA skutočne spravili chybu. Celý protest, resp. žiadosť o preskúmanie rozhodnutia McLarenu pohorela už na procesných záležitostiach, bez ktorých podľa pravidiel FIA a F1 nie je možné opätovne otvoriť celý prípad.

Počas 25-minútového vypočúvania sa Andrea Stella a pretekový riaditeľ tímu Randeep Singh márne pokúšali FIA presvedčiť o tom, že samotné rozhodnutie komisárov — v ktorom FIA údajne chybne posúdila Norrisa ako útočníka — spĺňa znaky “zásadného, relevantného a nového dôkazu, ktorý v čase rozhodovania nemala stajňa k dispozícii”.

Vysvetlenie štvorice komisárov je vo svojej podstate jednoduché. To, že podľa názoru McLarenu je vo verdikte FIA chyba, nemôže byť použité ako zásadný, nový a relevantný dôkaz, že tam chyba je. Rovnako nie je možné dokazovať, že obvinený bol odsúdený neprávom tým, že obhajca jednoducho skonštatuje, že bol odsúdený neprávom. Aj FIA de facto konštatuje, že taký obhajca by musel priniesť jasné dôkazy o tejto nevine. Vo Formule 1 by navyše museli byť zásadné, nové a relevantné, aby sa mohla vec opätovne posudzovať.

V prípade McLarenu by mohlo ísť o konkrétny precedens, prípadne verejnosti neznáme pravidlo alebo dohoda tímov a FIA, o ktorej teoreticky komisári nemali vedomosť. McLaren však žiadne také dôkazy nenašiel okrem jedného, ktorý však podľa komisárov nespĺňa požadované znaky.

“Nesúhlasíme s interpretáciou, že dokument FIA, v ktorom bol súťažiaci upovedomený o tom, že došlo k objektívnej, zmerateľnej a dokázateľnej chybe v rozhodnutí komisárov, nemôže byť prípustný ako dôkaz, ktorý by spĺňal všetky štyri kritériá stanovené Medzinárodným športovým kódexom, ako je to konkretizované v článku 14.3,” reagoval hovorca McLarenu.

Šéf stajne Andrea Stella v nedeľu po pretekoch vyhlásil, že celú vec považuje za uzavretú. A hoci tímy to po zamietnutí žiadosti o preskúmanie zvyknú zahrnúť do svojho oficiálneho stanoviska, McLaren naznačuje, že z jeho pohľadu je vec stále otvorená. Chce naliehať na FIA a skúmať, či vôbec nejako mohol protirečiť komisárom bez zdĺhavého procesu, v ktorom tímy uspejú len sporadicky.

“Chceli by sme sa poďakovať FIA a komisárom za to, že tento prípad posúdili včas,” dodáva McLaren. “Naďalej budeme úzko spolupracovať s FIA, aby sme bližšie pochopili, ako môžu tímy konštruktívne napadnúť rozhodnutie, ktoré vedie k nesprávnej klasifikácii pretekov.”

Tento prípad poukázal na dlhodobý nedostatok platných pravidiel, ktoré prakticky neumožňujú napadnúť rozhodnutie, ktoré FIA prijala počas pretekov — v časovej tiesni a pod tlakom. Článok 17.3.a) zakazuje tímu odvolať sa voči rozhodnutiu, ktoré počas pretekov vyústilo v udelenie päťsekundovej či desaťsekundovej penalizácie, prejazdu boxovou uličkou alebo trestu STOP/GO.

Súvisiace články

Diskusia