logo F1online.skF1online.sk

Pérez chce spraviť veľký obrat a získať pódium: Viem, že som mal hroznú sezónu

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubalavčera 06:21

Sergia Péreza čaká najkrajšia veľká cena v roku, no uprostred sezóny, ktorá je azda najhoršia v jeho kariére. Domáci hrdina si uvedomuje, že v posledných mesiacoch nepredvádzal nič svetoborné, ale ako už niekoľkýkrát v tomto roku je plne odhodlaný to konečne prelomiť. Verí, že prítomnosť fanúšikov a rodiny mu pomôže.

Úvod sezóny Sergiovi Pérezovi vyšiel. Po pretekoch v Číne však akoby niekto Mexičana vymenil a on sa začal prepadávať poradím. Zatiaľ čo po pretekoch v Šanghaji bol v šampionáte druhý, dnes v ňom okupuje ôsme miesto a bodovo má bližšie k poslednému Valtterimu Bottasovi než k vlastnému tímovému kolegovi na čele. Od apríla čaká na pódium.

“Ja viem, že som mal hroznú sezónu,” pripustil Sergio Pérez na domácej pôde. “Začala sa naozaj dobre, ale bola aj poriadne ťažká. Keby som získal nejaký výborný výsledok, určite by to malo obrovský vplyv na moju sezónu z hľadiska mojich osobných pocitov, takže idem do toho.”

“Navždy mi zostane v srdci chvíľa, keď ma tu môj syn sledoval na pódiu. Dúfam, že aj on si na to bude navždy pamätať. Na takýchto momentoch mi naozaj veľmi záleží. Dúfam, že tento víkend to dokážem zopakovať,” volá do bitky odhodlaný rodák z 500 kilometrov vzdialenej Guadalajary.

Pri Pérezovi sme si už zvykli na to, že cez víkend mu nikdy všetko nevyjde. Raz ho zradia pneumatiky, inokedy podmienky na trati, nastavenie auta, načasovanie výjazdov a premávka, alebo sa skrátka udeje niečo záhadné, čo v tíme “musíme rozanalyzovať a pochopiť”.

V Austine to boli vylepšenia. Max Verstappen dostal novú podlahu, zatiaľ čo Pérezovi tím pripravil len upravený kus staršej špecifikácie, ktorý mal mať na sebe niekoľko nových prvkov, ale na druhej strane bol ťažší a nie celkom kompletný.

“Čísla a fakty zostanú vo vnútri tímu s inžiniermi, ale my vieme, aký to činilo rozdiel,” poukázal na výkonnostnú priepasť medzi autami 34-ročný Mexičan. “Nič na tom nemení fakt, že sa do boja zapojilo Ferrari. Myslím si, že chceme vyhrať konštruktérsky titul. Nezáleží nám na tom, či obsadíme druhé alebo tretie miesto. Chceme ho naozaj vyhrať. Na to budeme potrebovať dve autá s najlepšou možnou výkonnosťou a najlepším možným balíkom.”

Už v piatok uvidíme, či továreň stihla pripraviť podlahu aj pre Sergia Péreza. V každom prípade absencia všetkých vychytávok mohla Péreza hendikepovať v porovnaní s Maxom Verstappenom, ale asi len ťažko bude niekto vyvracať tvrdenie, že v porovnaní s juniorským tímom mal oveľa lepší monopost. Tu prichádza na scénu Liam Lawson, ktorý štartoval z hĺbky poľa a napriek tomu skončil Pérezovi takpovediac za chrbtom.

“Myslím si, že takáto je Formula 1. Niekedy výsledky neprichádzajú. Musíte skloniť hlavu, koncentrovať sa na svoje veci, ktoré môžete ovplyvniť, a tým ostatným si nezaťažovať myseľ,” zareagoval na ďalšie kolo špekulácii o svojej budúcnosti. “Cítim, že sme na jednej lodi spolu s tímom. V Monze sme našli veľký problém a od Monzy postupujeme správnym smerom.”

Súvisiace články

Diskusia