logo F1online.skF1online.sk

Marko žiari spokojnosťou: Max ukázal, že je najlepší

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 11:54

Súboj Maxa Verstappena a Landa Norrisa sa zaradí medzi okamihy sezóny nielen svojou atraktivitou, ale aj významom pre boj o titul. Ich meranie síl v závere pretekov celkom vhodne podčiarklo priebeh celej sezóny, keď Lando Norris útočil a mal aj technickú prevahu, ale ešte neukázal takú mieru agresivity a psychickej odolnosti, aká sa vyžaduje od majstra sveta. Verstappen si s ním poradil a podľa Helmuta Marka tým jednoznačne potvrdil svoju kvalitatívnu prevahu nad súpermi.

Red Bull podľa všetkého opäť nebol rýchlejší ako McLaren, ale opäť vzišiel z pretekov ako ten lepší. Koľkokrát sme to už videli v tejto sezóne? Ak niekto s horším monopostom porazí súpera v rýchlejšom stroji, dokonalo tým potvrdzuje, že dnešná Formula 1 nie je len o aute. Pilot je stále najdôležitejšou súčiastkou, najmä vo vyhrotených situáciách.

„Optimálne kontroloval ťažko zvládnuteľné auto,“ pochválil svojho zverenca Helmut Marko. „Mali sme problém na stredne tvrdých aj tvrdých pneumatikách, hoci v šprinte nám nechýbala rýchlosť. Je neuveriteľné, čo Max predviedol pod veľkým tlakom a na opotrebovaných pneumatikách.“

Aj keď Verstappenova obrana v súboji s Norrisom vyvolala kritiku a v tábore jeho neprajníkov aj odpor, v cieli sa ráta výsledok. Pilot Red Bullu zvládol náročnú situáciu bez poškvrny a urobil rozhodujúci ťah v boji o titul. Norris to skúšal niekoľkokrát a vo finále mu možno nechýbala rýchlosť alebo pretekárske umenie, ale skôr psychická prevaha nad súperom.

„Všetci vieme, že Max je v súbojoch tvrdý a nenechá sa len tak predbehnúť. Jazdil ako šampión,“ vyhlásil Marko. Toho, podobne ako Verstappena, však najviac potešilo, čo tieto preteky znamenali pre boj o titul. Norrisove šance sa po tejto porážke výrazne stenčili a teraz to už nemá vo svojich rukách. Pilot McLarenu bude potrebovať minimálne jedno vypadnutie lídra celkového hodnotenia.

„Toto je, rozhodne, bod obratu v šampionáte,“ vyhlásil Marko. „V Baku sme zlepšili auto a urobili prvý krok, druhý prišiel v Singapure a ďalší tu v Austine. Určite sa to prejavilo v kvalifikácii, hoci v pretekoch sme urobili len menší pokrok.“

„Chceme titul a ten je náš hlavný cieľ. Tento víkend sme urobili veľký krok a Max ukázal, že je najlepší. Samozrejme, že chce vyhrať viac pretekov, ale na konci dňa sa ráta len titul,“ dodal poradca Red Bull.

Súvisiace články

Diskusia