logo F1online.skF1online.sk

Piastri v závere symbolicky pomohol Norrisovi. Výsledok ho neprekvapil

Oscar Piastri
© X/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerlvčera 07:56

Oscar Piastri zažil v Austine nevýrazný víkend. V pretekoch bol prakticky neviditeľný a cieľ napokon preťal na piatom mieste, z ktorého rozhodne nemohol jasať. Podľa vlastných slov však podobný priebeh očakával.

Austrálčan odjazdil osamelé preteky. V úvode sa chvíľu nevedel striasť Pierra Gaslyho na Alpine, no keď sa odpútal, šiel si svoje vlastné tempo a pokúsil sa natiahnuť prvý stint.

V závere mal solídnu rýchlosť, no nie takú, aby sa zapojil do bitky o tretiu priečku. „Už od druhého či tretieho kola sme obaja zaostávali za špičkou. V úvodných 10-15 kolách sme sa fakt trápili. Sami celkom nevieme prečo,“ povzdychol si Oscar Piastri.

Za Piastrim bola v závere veľká časová medzera pre prípadný pitstop so snahou zajazdiť najrýchlejšie kolo. Tím ho napokon ponechal na trati, možno aj preto, že sa blížil k súboju Landa Norrisa s Maxom Verstappenom, a mohol z neho vyťažiť aj niečo pred seba.

Akonáhle však bola definitívna päťsekundová penalizácia pre Norrisa, dostal Oscar do vysielačky zaujímavý pokyn od Toma Stallarda, svojho inžiniera. „Lando dostal päťsekundovú penalizáciu. Môžeš prosím o sekundu spomaliť?“ ozval sa Tom Stallard. Rozdiel v cieli bol medzi McLarenmi napokon 1,5-sekundový, na čo sa inžinier Piastrimu poďakoval.

Štvrté a piate miesto však určite nie je výsledok, o ktorom britský tím sníval. „Nie som z toho celkom prekvapený. Auto bolo celý víkend nepredvídateľné, a bolo ťažké dostať z neho rýchlosť, či už na jedno kolo alebo v pretekovom tempe. V druhej polovici to už nebolo ani príšerné, ani úžasné. Potrebujeme pochopiť, prečo sme náhle našli rýchlosť oproti úvodnému stintu,“ pokračoval Oscar Piastri, ktorý bol v Austine i v Singapure nevýrazný, a nezapojil sa do bitky na čele.

Podľa svojich slov mal však podobné tempo ako tímový kolega. „Moje tempo bolo v porovnaní s Landom dosť podobné. Vďaka nemu sme v šprinte vyzerali lepšie než v skutočnosti, no nedeľa ukázala skutočnosť.“

Austrálčan získal v uplynulých deviatich pretekoch 160 bodov, najviac zo všetkých jazdcov v štartovom poli. Verí, že toto bol najslabší bod jeho tímu v záverečnej fáze sezóny. „Verím, že to fakt tak bude, a toto bol náš najslabší víkend v rámci posledných šiestich podujatí ročníka. Minulý rok sa nám celkom darilo na tratiach, ktoré sú teraz pred nami, no objavili sa aj nevydarené víkendy. Celkovo by sme mali byť konkurencieschopnejší, no po zvyšok roka bude v hre určite aj Ferrari. Možno boli v poslednej dobe trošku v ústraní, pritom v Monze boli rýchli a v Baku ich bolo ťažké udržať. A to isté by platilo v Singapure nebyť nevydarenej kvalifikácie. Toto teda v ich podaní rozhodne nie je neočakávaný výsledok,“ uzavrel rodák z Melbourne.

Súvisiace články

Diskusia