logo F1online.skF1online.sk

Neurazím sa, že ma neukázali celé preteky, usmieva sa Leclerc

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 01:11

Charles Leclerc opäť ukázal, že v padoku Formuly 1 je niekedy nedoceneným mužom. Monacký pretekár je známy tým, že väčšinu zo svojich ôsmich víťazstiev si musel vydrieť a najvyšší stupienok mu veľakrát tesne unikol. Málokedy sa mu pošťastilo, že sa mu najprv na štarte rozostúpili súperi a potom mu rýchlosť jeho monopostu umožnila zmiznúť v diaľke.

V Austine to dlho vyzeralo na nudnú procesiu. Bojovalo sa v podstate len na začiatku a na konci pretekov. Keď sa Charles Leclerc v úvode ujal vedenia, už sa neobzeral späť. Ferrari malo v Austine najlepšiu rýchlosť a monacký pretekár to potvrdil.

„Som veľmi spokojný. Neurazím sa, že ma neukázali po veľkú časť pretekov. Dúfam, že sa to v budúcnosti zopakuje častejšie, pretože je to obvykle dobrý signál,“ usmieval sa Leclerc od ucha k uchu pred mikrofónom televízie Sky.

„Po štarte to boli celkom priamočiare preteky a išlo hlavne o manažovanie rozostupov za mnou. V prvom stinte som si vybudoval pomerne veľký náskok a v druhom stinte som len manažoval situáciu s Carlosom za chrbtom. Mal som veľmi dobrý pocit a auto bolo skvelé, takže spokojnosť,“ dodal monacký pretekár.

Formula 1 je taký kúzelný šport. Red Bull, McLaren aj Mercedes priviezli do Austinu vylepšenia rôznej veľkosti a rozsahu. Naopak, Ferrari nemalo žiadne novinky a v sobotnom šprinte i v nedeľných pretekoch potvrdilo svoju silu. Leclerc vyhral v Monze, v Baku a Singapure určite mohol vyhrať, a vyhral aj v Austine. Zdá sa, že s Ferrari treba pred zvyškom sezóny rátať ako s favoritom na víťazstvo, ale aj Leclerc po pretekoch priznal, že ho prekvapil náskok, s akým vyhral preteky v Austine.

„Celkom ma to prekvapilo, keďže Red Bull po sobote zmenil nastavenie a predpokladal som, že v pretekoch budú bližšie, ale my sme boli v každom prípade veľmi silní,“ povedal spokojne Leclerc.

Ten v úvode dokonalo využil situáciu na štarte, keď to Max Verstappen poslal odvážne na vnútornú stranu Landovi Norrisovi. Obaja skončili mimo trate a Ferrari sa (takmer s oboma pilotmi) prehnalo do vedenia. „Tak nejak som vedel, že Max do toho v prvej zákrute pôjde naplno, pretože on nemá čo stratiť. Má náskok v šampionáte a ja som tušil, že bude veľmi agresívny,“ priznal Charles.

„Snažil som sa to zobrať do úvahy a pripraviť si výjazd z prvej zákruty. Nakoniec z toho bola víťazná stávka z mojej strany, ktorá mi pomohla k víťazstvu v pretekoch,“ dodal spokojne Leclerc.

Ferrari sa dnes vrátilo do boja v Pohári konštruktérov. Párkrát to v tejto sezóne vyzeralo nádejne, napríklad po Monaku alebo po Monze, ale potom Scuderia opäť tratila. Teraz je opäť bližšie a strata 48 bodov na McLaren je v posledných piatich veľkých cenách dostihnuteľná.

„Naším cieľom je Pohár konštruktérov. Ja len dúfam, že budeme takto pokračovať aj po zvyšok sezóny a, nakoniec, snáď aj vyhráme konštruktérsky titul. Aj keď to znie optimisticky, radšej budem optimista, ako by som mal cieliť na čokoľvek iné. Pôjdeme do toho naplno a uvidíme, ako skončíme,“ povedal Leclerc na záver.

Súvisiace články

Diskusia