logo F1online.skF1online.sk

Hamilton sa chcel obetovať a ponúkol Russellovi svoje vylepšenia. Mercedes to vraj nevyužije

Lewis Hamilton a George Russell
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 14:04

Lewis Hamilton sa v sobotu zachoval ako skutočný tímový hráč. Po nehode Georgea Russella dal na prvé miesto tím a kolegovi dokonca ponúkol svoje vylepšenia, keďže on si ich poškodil po nehode v závere kvalifikácie.

Mercedes v Austine predstavil viacero nových súčiastok. Továreň stihla vyrobiť dostatok komponentov, aby ich dostali obaja piloti, ale na náhradné kusy to už nestačilo. Vzhľadom na to, že austinský víkend je šprintový, to bolo aj isté riziko.

V kvalifikácii sa ukázalo, že obavy by boli oprávnené. George Russell by mal v nedeľu štartovať zo šiesteho miesta, no nedostatok náhradných dielov neveštil nič dobré. Aby Mercedes neprišiel o cenné body, Lewis Hamilton bol pripravený darovať kolegovi svoje komponenty.

“V tejto chvíli nám robia starosti jednotlivé diely,” priznal George Russell po kvalifikácii. “Budeme sa musieť s novinkami vrátiť k staršej verzii. Lewis bol taký milý, že mi ponúkol tie svoje, ale nebudeme si ich meniť, takže v tejto chvíli neviem, čo sa udeje. Z toho mám však najväčšie obavy.”

Počas štandardného víkendu by Russell po výmene nových komponentov za staré počas parc fermé musel štartovať z boxovej uličky. Pravidlá totiž umožňujú len výmenu poškodených súčiastok, ktoré sú z hľadiska špecifikácie totožné s náhradnými kusmi.

Inžinieri Mercedesu však poznajú pravidlá a keď odmietli podpísať darovaciu zmluvu o pridelení Hamiltonových komponentov Russellovi, mali na to dobrý dôvod. Počas víkendov so šprintovým formátom totiž platia o čosi benevolentnejšie pravidlá.

Článok 40.4 vysvetľuje, že za istých okolností bude aj počas šprintového víkendu umožnené porušiť parc fermé a nahradiť poškodené kusy staršou verziou bez povinnosti štartovať z boxov. FIA schváli takúto výmenu za predpokladu, že “súťažiaci preukáže, že má nedostatok dielov a náhradné diely budú takej špecifikácie, ktorá už bola nasadená v kvalifikácii alebo v pretekoch. Súťažiaci musí FIA pred štartom šprintu vopred písomne informovať, pri ktorých súčiastkach to môže byť nevyhnutné.”

Ak teda Mercedes pred šprintom informoval FIA, že v prípade poškodenia napríklad nového predného krídla alebo podlahy nebude mať žiadnu identickú náhradu, ale bude mať súčiastky z posledných veľkých cien, FIA takúto výmenu schváli.

Otázkou však zostáva, či bude monopost so starými dielmi spolupracovať s nastaveniami, ktoré Mercedes ladil podľa nových komponentov. Z tohto pohľadu by bolo azda lepšie Hamiltonov návrh prijať. Britský pretekár chce aj tak štartovať z boxov, keďže jeho auto sa premenilo na “nočnú moru”. Uvidíme pred pretekmi, ktorých štart je naplánovaný na 21:00.

Súvisiace články

Diskusia