logo F1online.skF1online.sk

Pérez vysvetľuje svoju stratu na Verstappena: Nemáme rovnaké vylepšenia

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubalavčera 12:41

Red Bull je späť, ale zdá sa, že späť je aj starý Sergio Pérez. Akoby sa spolu so zlepšením Red Bullu zas ocitol v pasci, z ktorej sa nemotorne vyhrabával v posledných mesiacoch. V Austine má však jeho manko na Maxa Verstappena jednoduché vysvetlenie. Mexičan hovorí, že nemal rovnaké auto ako jeho tímový kolega.

Sergio Pérez bude štartovať z desiateho miesta. Doplatil na to, že na záverečnú časť kvalifikácie mu zostali len jedny nové mäkké pneumatiky, ktoré nestihol využiť po nehode Georgea Russella. Na použitej zmesi zajazdil čas 1:33,260, ktorý by mu zabezpečil ôsme miesto, keby pri svojej jazde neprekročil traťové limity.

Mexičan môže lamentovať nad tým, že v Q3 nemal k dispozícii dve čerstvé zmesi, ale na druhej strane z toho môže viniť len seba. Na rozdiel od ostatných jazdcov z top tímov musel v Q1 a Q2 nasadiť dve čerstvé sady pneumatík, zatiaľ čo jeho súperi si po jednej sade ušetrili. Red Bull zrejme nechcel riskovať, že jeho pilot opäť zostane pred bránami finálovej časti, či nebodaj ešte skôr.

“Bola to smola, pretože to vyzeralo vskutku pozitívne,” lamentoval na Russellovou nehodou a dvojitými žltými vlajkami Sergio Pérez. “Jednoznačne sme sa zlepšovali, veľa sme sa toho učili o pneumatikách. V poslednom kole nám to vychádzalo. Žiaľ, v tretej časti sme to nemohli ukázať. V druhej časti som bol na piatom mieste, takže dal som do toho všetko. Vyzerali sme byť silní.”

Rozhodne však Pérez nepôsobil takým dobrým dojmom ako Max Verstappen. Na posledných veľkých cenách sa pritom jazdci Red Bullu začali výkonnostne vyrovnávať. Čím vysvetliť sobotňajšiu kvalifikáciu? “Spravili sme veľa zmien, ktoré by nám mali pomôcť v nedeľu, a nie, nemám rovnaké vylepšenia ako Max. V rýchlych zákrutách to jasne vidíme, a takých zákrut je tu veľa, ale v konečnom dôsledku auto funguje dobre. Spravili sme pokrok a s úpravami nastavení sme si uľahčili jazdu.”

Po štarte z desiatej priečky sa Pérez bude musieť obracať. Pred sebou však bude mať Gaslyho, Alonsa a Magnussena, s ktorými by si mal poradiť. “V nedeľu to bude tvrdý oriešok s takou premávkou predo mnou. Ak sa cez ňu dostanem dostatočne rýchlo, mali by sme byť na tom oveľa lepšie. Mali by sme byť schopní dosť skoro zabojovať s jazdcami pred nami. Azda nám to vyjde.”

Je v hre aj pódium? Aj takáto otázka padla pri rozhovore s novinármi. “Myslím si, že z desiateho miesta to bude ťažké aj vzhľadom na to, aké autá sú okolo nás. Nikdy však neviete, čo sa stane. Čakajú nás dlhé preteky a stať sa môže hocičo.”

Súvisiace články

Diskusia