logo F1online.skF1online.sk

Čo sa stalo s tým autom? hútal Hamilton po vypadnutí v Q1

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 01:36

Lewisovi Hamiltonovi vôbec nevyšli kvalifikácie v Austine. V šprintovej zaostal za Georgeom Russellom, keď doplatil na žlté vlajky, ale v hlavnej kvalifikácii to už neboli žlté vlajky, čo zabrzdilo rozlet sedemnásobného majstra sveta. Sám si bezprostredne po kvalifikácii nevedel vysvetliť, prečo jeho monopost prestal spolupracovať.

“Človeče, čo sa stalo s týmto autom?” vyjachtal Lewis Hamilton, keď mu inžinier do vysielačky oznámil, že jeho čas stačil na šestnáste miesto. Realita bola ešte o čosi hrozivejšia. Ostatní práve dokončovali svoje kolá, takže nakoniec sa ešte o tri pozície prepadol. Prvýkrát po siedmich rokoch sa Hamilton kvalifikoval v poslednom rade, no v Brazílii 2017 nezajazdil žiaden čas pre výmenu motorových komponentov.

“V zahrievacom kole pred šprintom sme mali problémy s predným zavesením, s čím som musel jazdiť počas celého šprintu,” prezradil britský pretekár. Vzhľadom na toto zlyhanie techniky je obdivuhodné, že do cieľa dorazil prakticky v rovnakom čase ako George Russell. “Niečo zlyhalo v prednom zavesení doslova v momente, keď som sa v zahrievacom kole odlepil z miesta. Zistili, čo to bolo, celý roh auta vymenili, no v kvalifikácii to bolo nanič.”

Určite si však nepomohol ani tým, že v dvanástej zákrute opäť nedobrzdil. V druhom sektore na Russella stratil polovicu sekundy. “Naše auto sa dnes v kvalifikácii premenilo na nočnú moru, takže asi by som mal štartovať z boxovej uličky, pretože v opačnom prípade sa z tejto pozície nikam nedostanem.”

Podľa Teda Kravitza zo Sky Sports sa má problém so zavesením týkať ložísk. Medzi šprintovými pretekmi a kvalifikáciou boli všetky komponenty vymenené. Dáta nenaznačovali, že by sa vrátil problém s ložiskom, no faktom zostáva, že s nastaveniami auta už nebol spokojný. Môžeme tiež pripomenúť Hamiltonove slová zo šprintu, keď hlásil, že počuje nejaké “klikanie” v prednej časti auta. Počas jazdy sa to prejavilo “veľmi nekonzistentným balansom a nedostatkom gripu”, prezradil Hamilton.

Ak sa nenaplní jeho predpoklad a predsa len nebude štartovať z boxovej uličky, tak si o jednu priečku polepší. Liama Lawsona totiž čaká penalizácia za výmenu motorových komponentov.

Súvisiace články

Diskusia