logo F1online.skF1online.sk

Brown: Marko nás vyjadreniami o Norrisovom duševnom zdraví vracia do minulosti

Lando Norris a Zak Brown
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 12:06

Súboj medzi Red Bullom a McLarenom vrcholí. Pred nami je posledných šesť veľkých cien a ak chce stajňa z Wokingu pomýšľať na titul, musí urobiť všetko perfektne, po tímovej i individuálnej stránke. Prišlo aj na mediálne hry, keď sa Helmut Marko pridal k zástupu kritikov Landa Norrisa a označil ho ako psychicky nedostatočne silného na boj o titul.

Počas tejto sezóny sme videli niekoľko zaváhaní zo strany britského pretekára. Max Verstappen sa v priebehu roka určite ukázal ako výkonnostne vyrovnanejší pretekár. Zo začiatku však mal aj lepšie auto, takže sa McLaren na čele s Norrisom dostal do náročnej situácie, ale vďaka vylepšeniam posunul svoj monopost na čelo.

Lando sa však so svojím tímom dopustil kolektívnych i individuálnych chýb, ktoré ich pripravili o hromadu bodov a priviedli zástup kritikov priamo k dverám garáže. Sám Lando Norris v Monze priznal, že sa nevie zbaviť nervozity, v deň pretekov neje a nepije. Takéto priznanie možno nebol najlepší nápad, ako svojím vyjadrením dokázal aj Helmut Marko. „Čítal som o niektorých jeho rituáloch, ktoré musí robiť, aby počas pretekového dňa podal dobrý výkon,“ vyhlásil poradca Red Bulluminulý týždeň pre Motorsport-Magazin.com.

„Max je najlepší, je najrýchlejší a okrem toho všetkého má mentálnu silu, aby teoreticky zabojoval o titul majstra sveta, ktorá je väčšia ako Leclercova alebo Norrisova,“ dodal Marko.

Tieto slová sa vôbec nepáčili bossovi McLarenu Zakovi Brownovi. Ten, samozrejme, bráni svojho zverenca. Lando je známy presadzovaním dôležitosti tém mentálneho zdravia a psychickej pohody. Zápasil s tým už počas svojej prvej sezóny vo Formule 1 a teraz sa k tomu pridal tlak titulového boja.

„Čítal som Helmutove vyjadrenia a považujem ich za sklamanie, ale nie prekvapenie,“ vyhlásil Kalifornčan pred novinármi v Austine. „Lando je niečo ako vyslanec tém duševného zdravia a hovoril o ňom aj Toto Wolff. Myslím si, že ide o vážny problém. Snažili sme sa o ňom hovoriť a dostať ho do popredia.“

„Pichanie do tejto situácie je podľa mňa dosť nevhodné a vracia nás späť o desať alebo dvadsať rokov. Je však zábavné sledovať, ako ľudia pristupujú k pretekaniu a akú volia taktiku. Toto však bolo podľa mňa nevkusné,“ dodal Brown.

Norris už dlho otvorene hovorí o témach súvisiacich s duševným zdravím. Po vstupe do Formuly 1 zahájil spoluprácu s britskou charitatívnou organizáciou Mind, ktorá pracuje v tejto oblasti.

Súvisiace články

Diskusia