logo F1online.skF1online.sk

Mercedes ožíva. Russell sa v šprinte pokúsi vyhrať

George Russell
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubalavčera 02:33

Mercedes sa po predstavení belgickej podlahy dlho hľadal, ale zdá sa, že sa konečne našiel. V piatok to potvrdil George Russell ziskom druhej priečky. Nechýbalo veľa a mohol skončiť na šprintovej pole position, čo je pred zvyškom víkendu dobré znamenie.

“Pravdupovediac som veľmi šťastný, lebo už je to nejaký ten piatok, čo sme neboli v prvom rade,” rozplýval sa George Russell. Na Maxa Verstappena stratil len 0,012 sekundy, čo je skutočne miniatúrny rozdiel. Musíme pritom vziať do úvahy aj fakt, že na rozdiel od Holanďana nebol na trati v úplnom závere SQ3, keď bola trať najrýchlejšia.

“Bola to náročná kvalifikácia, ale na konci som poskladal kolo a najmä v poslednom sektore som bol ozaj silný. Myslím si, že to bol ten rozdielový faktor,” pochválil sa Russell, ktorý v poslednom sektore takmer zajazdil fialový čas. Ten napokon patril Charlesovi Leclercovi a mal hodnotu 30,484 sekundy, no Mercedes bol len o dve tisíciny pomalší. Vzhľadom na načasovanie výjazdov je to slušný výkon.

“A napokon aj Lewis mal dobre rozbehnuté kolo. Doplatil však na žltú vlajku. Myslím si, že obaja sme mali byť vpredu. Je však skvelé, že sme opäť uprostred tohto boja,” pousmial sa britský pretekár, ktorý bude od nasledujúcej sezóny hlavným ťahúňom stajne.

Piatkový tréning ešte nenaznačoval, že by Mercedes mohol takto udrieť. Obaja piloti mali problémy v hrboľatej štvrtej zákrute a niekoľkokrát vyšli mimo trať. Monopost najskôr vôbec neposlúchal, ale inžinieri mu očividne dohovorili.

“Bolo to s ním náročné, ale dokázali sme to vyriešiť. Vedeli sme, že auto má potenciál. Myslím si, že ráno sme z našich rýchlych kôl nevyťažili maximum,” zamyslel sa nad tým, čo spôsobilo piatkový obrat. “Z tohto vylepšeného auta mám však dobrý dojem. Je jasné, že je to tesné, ale druhým miestom sme sami seba trochu prekvapili.”

Znamená to, že keď už je tak vysoko, tak sa v sobotu pokúsi predbehnúť Maxa Verstappena a vyhrať? “Nevidím dôvod prečo nie. Ak sa nám tu podarilo kvalifikovať na druhej priečke o dve desatiny pred ostatnými, máme dobrý pocit. Ja sa len teším, že sme opäť v tejto pozícii. Už je to nejaká doba. Na Formule 1 ma nadchýna to, keď bojujete o pole position. Azda sa v sobotu pobijeme o víťazstvo.”

Súvisiace články

Diskusia