logo F1online.skF1online.sk

Podľa Sainza je piate miesto maximum, podľa Leclerca nesedia Ferrari softy

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 02:29

Táto sezóna nám neraz ukázala, že celkový obraz sa môže veľmi rýchlo zmeniť. Šprintová kvalifikácia v Austine by zrejme nemala byť považovaná za meradlo výkonnosti jednotlivých tímov, keďže sobota a nedeľa prinesú oveľa presnejšie porovnanie. Napriek tomu nám z piatka vyplynulo niekoľko veľmi zaujímavých poučení. Pár si ich odnieslo aj Ferrari.

Stačí máličko a desatina je fuč. Scuderia ukázala v jedinom voľnom tréningu veľmi sľubnú výkonnosť, ale v priebehu prvých šesťdesiatich minút v Austine sa taktizovalo s pneumatikami. Vlastne ani šprintová kvalifikácia neponúkla úplný obraz výkonnosti jednotlivých monopostov.

Ferrari sa v tejto neprehľadnej trme-vrme umiestnilo na treťom mieste s Charlesom Leclercom a piatom mieste s Carlosom Sainzom. Čo to znamená? To je v tejto chvíli ťažké posúdiť. „Na mäkkých pneumatikách našiel Mercedes niečo, čo naše auto nemalo. Na stredne tvrdých gumách sme vyzerali dobre, ale na softoch sme nemali tempo na boj o prvé miesto,“ povedal po skončení kvalifikácie Charles Leclerc.

„Kolo nebolo učesané, ale zároveň sa nedá povedať, že by som urobil niečo príšerné. Nemal som v kokpite skvelý pocit, ale stalo sa, najmä s veľmi obmedzeným tréningom sa to môže ľahko stať. Tretie miesto nie je také zlé, ale stále máme pred sebou sobotnú kvalifikáciu a môžeme to napraviť,“ dodal monacký pretekár.

Vyhliadky do sobotných skrátených pretekov vyzerajú veľmi zaujímavo. Na prvých štyroch miestach máme jazdcov štyroch rôznych tímov. Do boja neprehovoria stratégie, takže to bude priamočiara jazda na sto kilometrov, len si treba dávať pozor, aby ste nezničili monopost, keďže tri hodiny po skončení šprintu je na rade kvalifikácia do nedeľných pretekov.

„Nemáme predstavu, kto bude rýchly v pretekovom tempe. Nateraz čelíme množstvu otázok a ja nemám odpovede na všetky, ale dúfam, že šprint môžeme vyhrať. To by bol dobrý signál pred nedeľnými pretekmi,“ povedal s nádejou Leclerc.

Jeho tímový kolega Carlos Sainz zaostal, ale ani jeho piate miesto nie je katastrofa. S Oscarom Piastrim a Sergiom Pérezom mimo poradia Ferrari môže zabojovať o pekných pár bodov. Ani španielsky pretekár nebol po piatku sklamaný.

„Myslím si, že sme maximalizovali potenciál nášho monopostu na tejto trati. V SQ2 som zajazdil veľmi dobré kolo na stredne tvrdých pneumatikách, ale potom v SQ3 nám na softoch stále niečo chýbalo na Mercedes a Verstappena, ktorí boli o nejakú desatinu alebo dve rýchlejší,“ povedal po skončení šprintovej kvalifikácie španielsky pretekár.

„Podľa mňa sa viac-menej ukázalo, ako na tom sme tento víkend. Pretekové porovnanie však ponúkne úplne odlišný príbeh a uvidíme, či sa dokážeme posunúť. V sobotu sa skôr sústredíme na to, ako dostať viac z mäkkých pneumatík v kvalifikácii. V pretekovom tempe sme na tom však podľa mňa dobre, aj keď nikto nevie, čo nás ešte čaká,“ dodal Sainz.

Súvisiace články

Diskusia