logo F1online.skF1online.sk

V hre je aj Schumacher, znie z Audi

Mick Schumacher
© Jiří Křenek/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubalavčera 10:33

Aj keď na rošte pre rok 2025 zostáva posledné neobsadené miesto, Mick Schumacher ešte nedosníval svoj sen o tom, že sa do Formuly 1 vráti. Nový šéf Audi ho považuje za jedného z reálnych kandidátov, medzi ktorými si bude vyberať.

Mattia Binotto spočiatku avizoval, že do konca septembra by sa malo rozhodnúť o jazdeckej dvojici pre nasledujúci rok. Nakoniec sa tento termín posúva, na čo má šéf projektu jedno vysvetlenie. “Môžeme si dovoliť neponáhľať sa, keďže všetky ostatné tímy sa už rozhodli pre svoje zloženie,” uviedol v odpovedi na otázku Corriere della Sera.

“Visieť vo vzduchu” zostalo viacero jazdcov. Audi dôkladne zváži všetky mená, ktorých nie je málo. “V tejto veci sú dva kľúčové faktory: Na jednej strane potrebujeme skúsenosti, ktoré nás nasmerujú na cestu rastu. Na druhej strane mladého a talentovaného hráča, ktorý nás bude sprevádzať na ceste na čelo.”

Skúsenosti určite dokáže zabezpečiť Nico Hülkenberg. Pri týchto slovách tak môžeme nadobudnúť pocit, že šance Valtteriho Bottasa klesajú a do popredia sa môžu dostať mladší piloti. O sedačku sa uchádza napríklad Gabriel Bortoleto, za ktorým stojí napríklad Fernando Alonso a hovorí o ňom ako jazdcovi svetovej triedy.

“Je to neskutočný talent a veľmi skromný človek,” povedal na tlačovej konferencii pred víkendom v Azerbajdžane Fernando Alonso, ktorý zároveň prostredníctvom svojej spoločnosti A14 manažuje Bortoletovu kariéru. “Okrem toho, že má talent, je to pracant. Myslím si, že preto vo Formule 3 a Formule 2 dosahuje taký progres. Veci tiež berie veľmi vážne, čo v jeho veku nie je samozrejmosťou.”

“Už sme sa zmienili o rozpočtoch a podobných veciach — on vyhral Formulu 3 ako nováčik a ako nováčik bojuje o titul aj vo Formule 2, no bez množstva testov, ktoré majú k dispozícii ostatní nováčikovia,” nachádza istú spojitosť medzi Francom Colapintom a Gabrielom Bortoletom v tom, že obaja naskakovali do šampionátov bez peňazí nazvyš a tým pádom aj súkromných testov. “On je pravdepodobne jediný skutočný nováčik v šampionáte. Toto je teda úžasný úspech. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť, no je len otázkou času, kedy sa dostane do F1.”

Mať vo svojom životopise takúto referenciu od samotného Fernanda Alonsa je veľmi cenné, aj keď je v podstate jeho manažérom. Audi má však ďalšie možnosti. Jednou okrajovou je spomínaný Franco Colapinto, ktorému cestu môže zahatať fakt, že je juniorom Williamsu.

Audi nebude mať veľkú motiváciu vychovávať jazdcov konkurencie, keď má k dispozícii aj svojho vlastného — Théo Pourchaire takisto čaká na svoju príležitosť. Nuž a napokon je tu už stálica na pozícii rezervného jazdca Mick Schumacher.

“Určite ho prehodnocujeme,” prezradil Binotto o bývalom juniorovi Ferrari. “Stretol som ho a rozprával som sa s ním. Poznám ho už dlho, keďže bol členom Jazdeckej akadémie Ferrari. Poznám ho a aj jeho silné stránky. Je medzi menami, na ktoré myslíme.”

Mick Schumacher stále čaká na rozhodnutie Audi, až potom sa začne obzerať po iných šampionátoch. “Budem to riešiť, keď nastane ten správny čas a plán A zlyhá. Plán B musí byť niekedy v úzadí. V tejto chvíli však neviem, ako sa to vyvinie.”

Súvisiace články

Diskusia