logo F1online.skF1online.sk

Hamilton o frustrujúcich troch rokoch: Bolo to ako hrať golf

Lewis Hamilton
© LAT Images/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 06:00

Každá éra dominancie sa raz skončí. V prípade Mercedesu trvala neuveriteľne dlho, no o to bolo pristátie tvrdšie. Inžinierom z Brackley sa nedarilo pochopiť prísavný efekt, čo pre Lewisa Hamiltona znamenalo dlhé mesiace plné frustrácie. Posledné sezóny prirovnáva ku golfu.

Od posledného víťazstva Lewisa Hamiltona uplynulo 945 dní, kým opäť zodvihol nad hlavu víťaznú trofej. Veľká cena Veľkej Británie bola vykúpením pre sedemnásobného šampióna, ktorého teší, že sa so svojím tímom rozlúči aspoň s nejakým čiastkovým úspechom.

Monopost Mercedesu mu totiž výrazne znepríjemňoval život. “Áno, posledné tri roky!” zasmial sa Lewis Hamilton, no uznal, že tretie auto už nie je také protivné ako predchodcovia W13 a W14. “Toto je rozhodne lepšie. Posledné dva roky sme všetci v tíme mali ťažký život. Povedal by som, že tieto pravidlá ho skomplikovali každému.”

Mercedes viackrát v priebehu posledných dvoch rokov avizoval, že už vidí svetlo na konci tunela a svoj cieľ, no zakaždým to bola len fatamorgána. Tú poslednú v Mercedese spozorovali okolo tohtoročnej letnej prestávky, keď už v Brackley mali pocit, že problému definitívne prišli na koreň. Nová podlaha ich však vyviedla z omylu.

“Na niektoré víkendy prichádzame s tým, že budeme lepší, a nakoniec je to nič moc. Na iných víkendoch sme zrazu vo forme, preteky vyhráme a pozdvihne nás to,” vysvetľoval Hamilton. “Trochu sa to podobá na golf. Raz sa vám vydarí úder a ženie vás to, aby ste pokračovali, ale všetky ostatné údery sú nanič! Zažívame niečo podobné.”

“Býva to veľmi frustrujúce, ale aj tak to milujete a idete ďalej. Musíte ísť naplno, pretože opäť chcete zažiť tie pocity, ktoré sme mali po Silverstone alebo po Spa,” pripomenul svoje posledné dva triumfy vo Formule 1.

Belgické víťazstvo síce len “zdedil” po diskvalifikácii Georgea Russella, ale na silverstonské môže byť právom hrdý. V náročných podmienkach, premenlivom počasí a s veľkou strategickou dilemou v závere pretekov to zvládol najlepšie zo všetkých.

“Všetci hovoril, že to bola ako rozprávka. Prišlo to skutočne nečakane,” pousmial sa Hamilton v rozhovore pre magazín Esquire. “Pred víkendom sme nemali ani poňatia, že by niečo také bolo možné. Uplynulo toľko času…”

“Mysľou sa vám preháňa veľa vecí. Niektorým postupne začnete veriť, kúsok po kúsku. Nakoniec som sa dočkal toho dňa, keď som dokázal podať fantastický výkon, excelovali sme ako tím a všetko ostatné ustúpilo do úzadia. Pomohlo nám to opäť sa preskupiť. Bolo skvelé, že sa nám to podarilo doma, v mojej domovine a v prítomnosti rodiny. Moje posledné preteky v Mercedese v Silverstone ani nemohli byť čarovnejšie,” priznal sedemnásobný šampión.

Súvisiace články

Diskusia