logo F1online.skF1online.sk

Toyota: Nechystáme vlastný tím ani pohonnú jednotku

Logo Toyota na monoposte Haasu
© Toyota GAZOO Racing/Haas
Milan Kubala
Milan Kubalavčera 19:01

Návrat Toyoty potešil mnohých fanúšikov tejto značky. Nejde však o skutočný návrat a vedenie to v piatok viackrát zdôrazňovalo. Zatiaľ sa nemáme pripravovať na to, že čoskoro sa japonská automobilka vráti do F1 ako plnohodnotný tím či dodávateľ pohonných jednotiek.

Po odštartovaní spolupráce s Haasom budú obe strany profitovať z čerpania nového technického know-how. Toyota bude môcť vzdelávať a vychovávať svojich inžinierov aj v najprestížnejšom motoristickom šampionáte sveta, no chce zároveň rozvíjať schopnosti aj svojich jazdcov. To znie ako dobrý základ pre skutočný návrat.

Haas však ubezpečil, že táto spolupráca nemá nahradiť Ferrari ani Dallaru, ale len rozšíriť možnosti stajne. “Nie je to tak, že by sme jedného partnera chceli nahradiť druhým,” ubezpečil šéf tímu Ajao Komacu.

Tieto slová potvrdila aj samotná Toyota. “Neplánujeme mať tím vo Formule 1. V tejto chvíli je našou najlepšou voľbou spolupracovať s Haasom,” vyhlásil generálny manažér Toyoty Masaja Kadži na piatkovej tlačovej konferencii. “Momentálne nemáme v pláne ani dodávať pohonné jednotky.”

Prezident Toyoty Akio Tojoda bol na čele značky aj v roku 2009, keď sa rozhodla opustiť Formulu 1. Vtedy mal na to veľmi dobrý dôvod. O čo však ide Toyote dnes, keď sa opäť zaujíma o technológie vo Formule 1?

“V tom čase sa Toyota viac zaujímala o to, aby rozšírila svoju spoločnosť, nie aby konštruovala lepšie autá,” hovorí Akio Tojoda. “Ako prezident som vtedy rozhodol, že cieľom spoločnosti sú predaje a zisk. Takáto činnosť [v F1] nebola pre spoločnosť v tomto smere vhodná.”

Toyota do svojho projektu naliala množstvo peňazí, no ako sa sama presvedčila, Formula 1 bola kedysi bezodná jama. Ani stovky miliónov nestačili na zisk jediného pretekového víťazstva. Je prirodzené, ak chce byť spoločnosť dnes o čosi opatrnejšia.

Aj ciele sa však zmenili. Tojoda vysvetlil, že teraz chce preskúmať technológie v F1 a využiť ich v bežnej premávke. “Teraz sa pretvárame na spoločnosť, ktorá na základe motoršportu stavia lepšie autá. Aby sme to mohli robiť, potrebujeme mať ľudí, ktorí za to dokážu prevziať zodpovednosť.”

Súvisiace články

Diskusia