logo F1online.skF1online.sk

Marko chce po boku Verstappena „niekoho z juniorského programu“ Red Bullu

Liam Lawson
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 01:13

Často hovoríme, že Sauber má pred štartom sezóny 2025 poslednú voľnú sedačku. Nie je to však celkom pravda. Red Bull totiž opäť zahmlieva. Spoločnosť potvrdila Liama Lawsona v sedačke len „do konca sezóny 2024“ a Christian Horner otvorene nesľúbil Sergiovi Pérezovi sedačku pre rok 2025. Helmut Marko má jasno v tom, akého jazdca by chcel v hlavnom tíme.

Daniel Ricciardo je preč a s ním aj špekulácie o jeho výmene za Sergia Péreza. Odchod mexického pretekára však stále nie je mimo diskusiu. Christian Horner totiž svojmu druhému pilotovi nič nesľúbil a o Helmutovi Markovi je známe, že by Checa najradšej sám vytiahol z kokpitu.

Aké sú možnosti? Nuž, po odchode Ricciarda je podľa poradcu Red Bullu ďalší program jasný. „Neviem, v koľkých minuloročných pretekoch bol Lawson rýchlejší než Júki, ale presne preto sme sa rozhodli, že teraz nastal správny čas, aby sme ich oboch porovnali. Kto bude rýchlejší?“ pýta sa Marko v rozhovore pre ORF, na ktorý odkazuje portál PlanetF1.com.

Lawson a Cunoda sú teda finalistami v „súťaži krásy“ Red Bullu. Bude odmenou tomu lepšiemu z nich sedačka v Red Bulle, alebo sa tento súboj plynulo prenesie do sezóny 2025? Koho by Marko chcel v kokpite hlavného tímu? „Ideálne niekoho z nášho juniorského programu,“ odpovedal Rakúšan.

Nuž, to znamená, že nie Péreza. Cunoda a Lawson sú automatické možnosti. Okrem toho, Red Bull by rád vytvoril miesto aj pre ďalšieho zo svojich juniorov. V rade už stojí Isack Hadjar, ktorý vo Formule 2 zažíva vynikajúcu sezónu.

„Mladíci sú opäť v kurze,“ vyhlásil Marko. „Mercedes s Antonellim, Haas s Bearmanom a Williams s Colapintom teraz robia presne to, čo sme mali vo zvyku my. Williams hodil Franca do hlbokej vody a on doručil tri skvelé preteky.“

Zdá sa, že Red Bull by ešte mohol siahnuť do jazdeckej zostavy pre rok 2025. Možno sa toho dočkáme, a možno nie, ale médiá určite budú mať vo zvyšku sezóny o čom špekulovať. Nasledujúce porovnanie Cunodu s Lawsonom určite mnohému napovie. Sám Marko povedal, že má „pocit“, že pozná jazdeckú zostavu oboch tímov v roku 2025, ale následne rýchlo dodal: „Počkajme si a uvidíme.“

„Treba priznať, že Júki sa veľmi zlepšil. Svoje emócie má viac pod kontrolou. Občas bol vo vysielačke veľmi vulgárny a tieto tirády ho tiež spomaľovali. To mi na tom najviac prekážalo. Už sa to zmenilo a dnes je rýchly a konzistentný na všetkých okruhoch,“ povedal Marko.

Súvisiace články

Diskusia