logo F1online.skF1online.sk

Prečo si Sainz vybral Williams? Je to projekt na vzostupe, hovorí jeho otec

Carlos Sainz
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 00:01

Carlosa Sainza čaká možno najťažšia sezóna v celej kariére. Aj keď si španielsky pretekár za tie roky prešiel všeličím a dlho nemal budúcnosť vo Formule 1 vôbec istú, prestup z top tímu do jednej z najhorších stajní na rošte by bol ťažký krok pre každého jazdca. Carlos ho neurobil dobrovoľne, jednoducho si to vyžiadala situácia na trhu, ale jeho otec Carlos Sainz starší verí, že to bude dobrý nový začiatok.

V priebehu štyroch sezón vo Ferrari podával rodák z Madridu vždy veľmi kvalitné a konzistentné výkony. Vybudoval si povesť špičkového pretekára a víťaza veľkej ceny, ale po prestupe Lewisa Hamiltona preňho nezostalo miesto v žiadnom top tíme.

Carlos bol nútený urobiť krok späť. Podľa zákulisných špekulácií si mohol vybrať v podstate len medzi Alpinom, Williamsom a Sauberom (Audi) – aktuálne troma najhoršími tímami na rošte. Nemecká automobilka bola dlho favoritom na zaistenie služieb španielskeho pretekára, ale výkony Sauberu sú v tejto sezóne priam tragické a z tábora nemeckej automobilky neprichádzalo veľa povzbudivých správ.

„Je to jeho rozhodnutie a my ho musíme rešpektovať,“ vyhlásil Sainz starší pre španielsky denník Marca. „Nebolo to ľahké ani jednoznačné rozhodnutie. Na stole sme mali tri alebo štyri možnosti. On rozhodol o svojej budúcnosti a my sme tu boli na to, aby sme ho čo najviac podporili. Presne to sme aj urobili.“

„Williams je projekt na vzostupe a ku koncu tejto sezóny sa začali zlepšovať. Dúfame a dôverujeme im, že v budúcom roku budú pokračovať na vzostupnej trajektórii,“ dodal s nádejou bývalý šampión rely.

Pre jazdca je takýto krok späť vždy náročný. Nástroje a možnosti Williamsu sú v porovnaní s Ferrari veľmi obmedzené po vývojovej aj prevádzkovej stránke. Navyše, Carlosa v Grove čaká Alex Albon, ktorý je veľmi dobre znalý tunajších pomerov a určite nejde o pomalého pretekára. Aj príklad Daniela Ricciarda, ktorý zanevrel na Red Bull a radšej si vybral Renault, pôsobí odstrašujúcim dojmom.

„Carlos zanechal v predchádzajúcich pôsobiskách dobrý dojem svojou prácou a svojím know-how. Po jeho príchode sa tieto tímy zlepšovali a práve to je pre profesionála dôležité. Myslím si, že Carlos je v tomto smere jeden seriózny pretekár,“ povedal Sainz.

Pre jeho syna pritom nebola žiadnou prechádzkou ani táto sezóna. Najprv správy o príchode Hamiltona, potom neistota na prestupovom trhu a nakoniec výber medzi ponukami najhorších tímov. „Je pravda, že je to preňho ťažký rok. Keď pred sezónou prišli správy o prestupe Hamiltona, nastala komplikovaná situácia. Ako otec som mu podal pomocnú ruku a spolu s jeho bratrancom (Carlosom Onorom, manažérom Sainza, pozn. red.) sme skúmali naše možnosti. Vždy som však stál na jeho strane a na tom sa nič nezmenilo,“ odkázal Sainz senior.

Súvisiace články

Diskusia