logo F1online.skF1online.sk

Marko má pre Audi iný návrh: Dať Bottasovi šancu by bolo nepochopiteľné

Mick Schumacher
© X/Alpine Endurance Team
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 11:52

Tím pod vedením Mattiu Binotta stále rieši jazdeckú otázku. Na výber má viacero mladých jazdcov aj skúseného Valtteriho Bottasa, ktorý navyše veľmi dobre pozná celý tím. Helmut Marko sa však zháčil pri predstave, že by mal fínsky pretekár dostať ďalšiu šancu — Audi by vraj spravilo lepšie, keby vyskúšalo Micka Schumachera.

Z pohľadu nemeckého Audi dáva perfektný zmysel, že siahlo po nemeckom jazdcovi Nicovi Hülkenbergovi. Rodák z Emmerichu však o rok oslávi už 38 rokov, a tak sa jeho kariéra pomaly chýli ku koncu. Kto ho v Audi nahradí? V ideálnom prípade by to bol opäť ďalší Nemec, no zatiaľ sa žiadna alternatíva vo Formule 2 nerysuje. Nuž a aj vo Formule 3 jazdí len hŕstka Nemcov: Oliver Goethe, Tim Tramnitz a Sophia Flörschová.

Podľa všetkého si Audi v tejto chvíli vyberá medzi Valtterim Bottasom, jazdcom z akadémie Théom Pourchairom, ale na výber je aj Franco Colapinto z Williamsu alebo Gabriel Bortoleto z McLarenu. Okrem nich sa však ponúka aj ďalšia alternatíva s ideálnou národnosťou: Mick Schumacher.

Helmut Marko v rozhovore pre sport.de vysvetľuje, že Audi má pred sebou perfektnú príležitosť preveriť jeho rýchlosť v normálnom prostredí. “Myslím si, že budúcoročné auto Audi určite nebude víťazné. To znamená, že na Audi ani na jeho jazdcov nebude vyvíjaný žiaden tlak. Bolo by to dobré porovnanie s Nicom Hülkenbergom.”

Sezóna 2025 bude aj tak len prechodná. Sauber sa určite nedokáže dostať z dnešných problémov počas jednej zimy, takže z hľadiska výsledkov je v podstate jedno, kto bude sedieť vedľa Nica Hülkenberga. Angažovanie Schumachera by bolo prakticky bez rizika. “Ak by to výkonnostne nebolo v poriadku, pred rokom 2026 by ste ho mohli vymeniť.”

Ak sa však Audi bude držať 35-ročného Bottasa, bude to vraj zvláštne rozhodnutie. “Ak nastane taká situácia, že Bottas dostane šancu, tak celá vec bude pre mňa ešte nepochopiteľnejšia.”

Nasledujúce dni môžu byť veľmi dôležité aj pre samotného Schumachera. “Myslím si, že príbeh o Formule 1 bude už skutočne na konci, ak Schumacher nedostane tú sedačku v Audi. Potom sa bude musieť koncentrovať na vytrvalostné pretekanie vo WEC, kde je už teraz veľmi úspešný.”

“Ak chce zostať v motoršporte, musí si nájsť niečo, čo sa mu bude páčiť, ale aj kde bude mať šancu vyhrávať,” uzavrel Marko.

Súvisiace články

Diskusia