logo F1online.skF1online.sk

Ricciardo podľa Hornera mohol skončiť už po Barcelone: Získal som mu čo najviac času

Christian Horner a Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 01:44

Red Bull sa ocitol v situácii, keď v sesterskej stajni RB nemal jazdca, ktorého by mohol nasadiť v hlavnom tíme. Daniel Ricciardo dostal v roku 2023 šancu na reštartovanie kariéry s vyhliadkou na posun do sedačky Sergia Péreza. To sa však nepodarilo a Christian Horner nemal na výber.

Šéfovi Red Bullu nikto nevyčíta, že vyhodil Ricciarda; mnohí mu však vyčítajú spôsob, akým to urobil. Nebudeme si klamať, Daniel sa nedokázal ani len priblížiť k Júkimu Cunodovi, ktorého v Milton Keynes tiež nechcú po boku Maxa Verstappena. Aký má teda zmysel držať oboch v sedle, ktoré má slúžiť ako formulová škôlka pre budúcich pilotov Red Bullu?

Christian Horner podľa vlastných slov čelil veľkému tlaku Helmuta Marka. Ten v priebehu tejto sezóny naznačoval, že by najradšej vyhodil Ricciarda aj Péreza. Šéf Red Bullu vraj odolával, ale nemohol odolávať donekonečna. „Danielovi chýbala konzistentnosť výkonov,“ povedal Angličan v podcaste F1 Nation.

„Povedal by som, že mal ťažký začiatok sezóny. V Miami zažil kontrastný víkend, keď bol fantastický v piatok a v sobotu dopoludnia. Vyzeral ako starý dobrý Daniel, bránil sa pred Ferrari a jazdil nad možnosti svojho auta. Sobotné popoludnie a nedeľa však boli hotovou katastrofou,“ spomína Horner.

Podľa jeho slov bol Ricciardo blízko k výpovedi už na jar, ale Christian chcel dopriať svojmu jazdcovi všetok dostupný čas. „V dobe víkendu v Barcelone ho Helmut chcel vyhodiť. Už tam mal Daniel na pleciach veľký tlak,“ hovorí šéf Red Bullu.

Šprint v Miami a štvrté miesto bol pravdepodobne najlepším Ricciardovým výkonom v sezóne. Austrálčan naň však nenadviazal. V Kanade si vyjazdil skvelé ôsme miesto a bodoval aj v Rakúsku a (po diskvalifikácii Georgea Russella) Belgicku. Vo výsledku však za Júkim Cunodom značne zaostal. Na body ho Japonec porazil 22:12.

„Urobil som všetko pre to, aby som mu získal čo najviac času v kokpite a umožnil mu podávať výkony, inak by bol mimo hry už po Barcelone,“ vyhlásil Horner absolútne otvorene. „Všetci jazdci sú pod tlakom. Daniel sa dostal do auta, aby využil možnú príležitosť v prípade, že Checo nebude podávať adekvátne výkony.“

„Problém bol však v tom, že v rôznych obdobiach mali obaja problémy s jazdeckou formou. Checo začal sezónu veľmi dobre, zatiaľ čo Daniel sa trápil. Potom stratil formu Checo a Daniel nejakú našiel, ale nikdy nebol dostatočne presvedčivý, aby sme si povedali, že by sme mali vymeniť našich jazdcov,“ vysvetlil šéf Red Bullu.

Súvisiace články

Diskusia