logo F1online.skF1online.sk

Maxove hrozby odchodom by sa mali brať vážne, varuje Marko

Max Verstappen a Helmut Marko
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 16:36

Spomínate si, ako o konci kariéry hovoril v čase najväčších úspechov Lewis Hamilton? Javilo sa to len ako vyjednávacia taktika a nasledujúce roky, keď sedemnásobný šampión potvrdil pokračovanie svojej kariéry aj po štyridsiatke, len ukázali, že je odhodlaný a ochotný pokračovať čo najdlhšie. Teraz o predčasnom odchode do dôchodku hovorí Max Verstappen a podľa Helmuta Marka treba brať jeho slová smrteľne vážne.

Je to zaujímavé, ako sa niekedy obráti karta vo fanúšikovskej obci. Keď o svojom konci hovoril Lewis Hamilton, v táboroch neprajníkov – a mnohí z nich fandia Maxovi Verstappenovi – to vyvolalo posmech. Teraz sa zopakovala takmer identická situácia, ale v tomto prípade je to holandský pretekár, kto hovorí o odchode.

Urobil tak počas víkendu v Singapure, keď si ho predvolala, a následne aj potrestala, FIA za vulgarizmy na tlačovej konferencii. Išlo o absolútne zbytočný incident, ale ten môže mať podľa Maxa neblahé následky. „Dospel som do tej fázy mojej kariéry, keď sa mi to už nechce celý čas riešiť. Je to veľmi únavné,“ vyhlásil Verstappen pred novinármi v Singapure.

„Je skvelé zbierať úspechy a vyhrávať preteky, no keď ste to všetko dosiahli, keď ste už povyhrávali šampionáty a veľké ceny, tak si to chcete aj užiť. Všetci tlačíme až na limit, každý v týchto súbojoch, dokonca aj tí vzadu na rošte. Je však isté, že riešiť takéto hlúposti nevnímam ako správny smer, ktorým by tento šport mal pokračovať,“ odkázal trojnásobný šampión.

Je to vyjednávacia taktika? Podľa poradcu Red Bullu Helmuta Marka nie. Holandský pretekár pozbieral vo Formule 1 veľké úspechy, ale potrebuje sa ňou tiež baviť, inak začne spochybňovať svoju ďalšiu budúcnosť. Po toľkých víťazstvách a tituloch môže byť jeho motivácia ohrozená, najmä keď bude každý víkend vypovedať pred komisármi a vysvetľovať podobné „incidenty“.

„Maxa musíte brať vážne,“ vyhlásil Marko. „Dosiahol toho strašne veľa, ale zároveň je preňho dôležité, aby si tento šport užíval. Ak sa bude zábava čoraz viac vytrácať, Max má takú povahu, že jednoducho povie: ‚Dobre, tak končím.‘“

„Myslí to vážne, ale dúfam, že súčasná situácia ho naozaj neprinúti k tomu, aby čoskoro ukončil kariéru,“ dodal s nádejou Marko.

Ani on, podobne ako mnohí ďalší, nechápe, ako vôbec mohlo dôjsť k takej situácii. Helmut hovorí o dvojitom metri, keďže taký Günther Steiner si na vulgarizmoch v podstate vybudoval obchodnú značku. Na jednej strane sa teda takýto prístup adoruje, ale na druhej lietajú tresty.

„Veruže to nie je pochopiteľné a sledujeme tu dvojitý meter,“ povedal Marko. „Okrem toho, Max nikoho neurážal, nepovedal to inej osobe, ale autu. Dobre, ak je to na oficiálnej tlačovej konferencii, tak nabudúce zvolíte odlišný prístup, ale určite to bolo zo strany FIA prehnané.“

Súvisiace články

Diskusia