logo F1online.skF1online.sk

Ani v Mercedese som nejazdil takto dobre, vyhlásil Bottas

Valtteri Bottas
© Mark Sutton/Sauber
Milan Kubala
Milan Kubalavčera 16:57

Valtteriho Bottasa počas súťažných víkendov prakticky nevidíme. Sauber sa potáca na úplnom chvoste štartového poľa, a tak sú jeho piloti prehliadaní. Bottas je dokonca na poslednom mieste v jazdeckom šampionáte, ale napriek tomu hlási, že je v životnej forme.

“Mám pocit, že áno. Tento rok to platí najmä o kvalifikácii. Necítim žiadne náznaky toho, že by som sa zhoršil,” vyhlásil v Singapure Valtteri Bottas, ktorý si stále hľadá sedačku pre nasledujúcu sezónu. “Ak niečo, tak sa so skúsenosťami zlepšujem. Získavate s nimi konzistentnosť a ste sebavedomejší.”

“Rôzne problémy môžete riešiť rôznymi spôsobmi. Čím viac času strávite v tomto športe, tým lepšie sa dokážete prispôsobiť monopostu. Cítim, že v skutočnosti jazdím lepšie, než som jazdil v Mercedese, len to nie je vidieť,” povzdychol si fínsky pretekár.

Svojho mladšieho kolegu Kuan-jü Čoua tento rok skutočne ničí. Z osemnástich kvalifikácii ho 25-ročný Číňan dokázal poraziť len raz. V pretekoch je to o čosi vyrovnanejšie, ale stále vedie Bottas v pomere 11:7.

Kam budú viesť Bottasove kroky?

V priebehu týždňa sa nepotvrdili ani špekulácie o tom, že Valtteri Bottas mal podpísať nový kontrakt so Sauberom. Tieto správy švajčiarskej tlače dementoval v nedeľu pred pretekmi. “Počul som nejaké hoaxy, že som už podpísal, čo však nie je pravda. Stále rokujeme a kým v tomto športe nepoložíte pero na papier, tak nič nie je potvrdené. Cítim však, že ideme správnym smerom.”

Sauber, resp. budúce Audi má k dispozícii jednu z posledných dvoch voľných sedačiek na nasledujúcu sezónu. Tou druhou disponuje už len juniorský tím Red Bullu, no môžeme si byť prakticky istí, že Valtteri Bottas ju neobsadí.

O toto miesto v Sauberi sa tak strhne veľká bitka. Presadiť by sa chcelo viacero jazdcov z akadémií na čele s Théom Pourchairom, Gabrielom Bortoletom, nuž a služby svojho mladíka Franca Colapinta núka aj šéf Williamsu James Vowles.

Ak sa bude švajčiarsky tím riadiť podľa skúseností, Bottas by mal túto bitku vyhrať. Do budúcna to však pre Audi nemusia byť len dobré správy. Nico Hülkenberg v nasledujúcej sezóne oslávi 38 rokov a Valtteri Bottas bude mať 36. Mattia Binotto tak musí zvážiť všetky plusy a mínusy.

“Odkedy sa Mattia pripojil do programu, tak už istý čas spolu komunikujeme, rovnako s Alessandrom [Alunnim Bravim],” hovorí Bottas. “Nemôžem sa s vami podeliť o veľa informácií. Možno viem o trochu viac ako ostatní, ale radšej sa koncentrujme na pretekanie. Aspoň, že medzi týmito a nasledujúcimi pretekmi máme viac času, aby sme pokračovali v rokovaniach. Potom uvidíme, čo sa stane.”

Situácia je naozaj zamotaná. Reportér Sky Sports Ted Kravitz po pretekoch v Singapure prezradil: “V skutočnosti to s Bottasom vyzerá skôr tak, že zamieri do IndyCar možno spolu s Loganom Sargeantom, a nie do Sauberu a Audi.”

Bottas chce mať čím skôr jasno. “Chcem si vyriešiť veci do budúcna. Na mojom zozname to má vysokú prioritu, pretože už sa ma zmocňuje pocit, že sa začína vianočné obdobie,” odľahčil rodák z Nastoly.

Súvisiace články

Diskusia