logo F1online.sk

Tombazis je presvedčený o tom, že rozpočtový strop bude možné kontrolovať

Williams
© Twitter/Williams
Ladislav Király
Ladislav Király2. 6. 2020

Nikolas Tombazis v minulosti prežil pekné obdobie vo Ferrari, ale pôsobil aj v Benettone, McLarene a chvíľku v Manore, no dnes je z neho dôležitá persóna FIA. Na pôde automobilovej federácie zastáva pozíciu šéfa pre monoposty a technické záležitosti, pričom aktuálne sa venuje aj otázke rozpočtového stropu.

Svetová motoristická rada FIA v priebehu minulého týždňa definitívne odobrila strop vo výške 145 miliónov amerických dolárov pre rok 2021 s následným ďalším poklesom. Hlavná otázka však stojí takto: bude vôbec možné kontrolovať jeho dodržiavanie?

Pripusťme hypotetickú úvahu: taký Renault by mohol niektorú zo súčiastok vyvíjať, prípadne aj konštruovať, v ktorejkoľvek zo svojich tovární po celom svete. Ako by to bolo možné odsledovať? Náklady by boli pripísané nejakému inému projektu týkajúcemu sa napríklad sériovej výroby a do rozpočtového stropu by sa vôbec nezapočítali.

„Každé nové pravidlo je dobré vtedy, keď sa dá kontrolovať,“ povedal Tombazis v rozhovore pre Sky Sports F1. „Tu vo FIA sme už zriadili funkciu šéfa finančných záležitostí, ktorý má k dispozícii celý tím. Už viac ako rok sme v kontakte s účtovníkmi tímov a s ich finančnými oddeleniami, aby sme vyladili všetky prípadné ťažkosti.“

„Je jasné, že tieto pravidlá budú platiť na tímy, ktoré majú iné podnikateľské modely a preto sa musíme postarať o to, aby sme pokryli všetky možné prípady. Práca, ktorú sme na tejto oblasti odviedli, bola veľmi intenzívna a obsiahla.“

„Ale tieto veľké konglomeráty (Mercedes, Renault, atď…) musia robiť účtovníctvo aj pre normálne audity, takže čísla si nemôžu len tak vymyslieť a deklarovať niečo, čo nemá nič spoločné s realitou. To by bol vážny podvod,“ zdôraznil 52-ročný Grék.

Previerka celého systému prebieha už v roku 2020. Tímy dobrovoľne podstupujú kontrolu a FIA počíta. Od roku 2021 bude všetko platiť na ostro.

„Myslíme si, že všetko máme dobre pod kontrolou, ale je jasné, že až budúci rok bude skutočným testom,“ skonštatoval Nikolas Tombazis. „Tímy majú už teraz možnosť fungovať tak, akoby tieto pravidlá už platili. Zatiaľ ide len o dobrovoľný prístup, aby sme poriadne skontrolovali všetky účtovné mechanizmy.“

Súvisiace články