logo F1online.skF1online.sk

Horner sa na rozdiel od Marka nevzdáva Pohára konštruktérov: Ešte nie je zďaleka koniec

Christian Horner
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 9. 2024

Red Bull prvýkrát od roku 2022 spadol z prvého miesta v Pohári konštruktérov. Nie je to zvlášť prekvapujúce konštatovanie, keďže vzhľadom na priebeh posledných mesiacov bolo len otázkou času, kým sa McLaren priblíži a nakoniec aj ujme vedenia. Za aktuálneho stavu môže McLaren stratiť titul len vlastnými chybami, ale Christian Horner sa Pohára konštruktérov nechce vzdať.

Rýchlejšie auto a veľmi vyrovnaná jazdecká dvojica dostali McLaren v tomto roku pod obrovský tlak, ale bodová žatva v posledných mesiacoch – mohla byť ešte bohatšia – vyniesla stajňu z Wokingu až do čela šampionátu. Pre mnohých je v tejto chvíli rozhodnuté a Red Bull musí v prvom rade brániť štvrtý titul Maxa Verstappena, ktorý má stále relatívne komfortný náskok 59 bodov, ale Lando Norris sa v Baku dokázal trochu dotiahnuť aj po štarte z pätnásteho miesta.

„Keď si porovnáte celkové hodnotenie pred začiatkom víkendu a po jeho skončení, tak koľko bodov získal Lando na Maxa? Sú to nejaké tri body,“ povedal novinárom v Baku Christian Horner. „Beztak je však frustrujúce, že sme ho nedokázali poraziť, najmä po Landovej nevydarenej kvalifikácii. Našťastie pre nás nezískal veľa bodov. Musíme ďalej stavať na tom, čo sme sa naučili. Pred nami je stále veľa pretekov.“

V boji o jazdecký titul to momentálne vyzerá, že Max Verstappen sa doplazí za korunou a Landovi Norrisovi sa jednoducho minú preteky. V Pohári konštruktérov je však situácia opačná. Aj keď McLaren postrácal hromadu bodov, na Red Bull sa dotiahol relatívne rýchlo a teraz má dvadsaťbodový náskok. Helmut Marko už naznačil, že jeho tím vzdáva boj o tímový titul, ale Horner chce pokračovať v snahe.

„V Pohári konštruktérov sme dnes utrpeli veľkú ranu a už strácame dvadsať bodov. Teraz musíme útočiť. Pred nami je ešte sedem pretekov a dva šprinty. V hre je veľa bodov a čakajú nás odlišné okruhy, takže ešte nie je zďaleka koniec,“ vyhlásil Horner.

Nemuselo to pritom skončiť tak zle. Sergio Pérez bol v úplnom závere v boji o druhé miesto. Aj keby preteky dokončil na pódiu, Red Bull by utrpel straty, ale nie také výrazné. Nakoniec to však bolo ohromných 28 bodov (38 bodov získali Piastri s Norrisom, kým Verstappen zapísal len 10). Z tejto straty sa stajňa z Milton Keynes už zrejme nespamätá a skôr bude musieť brániť celkové druhé miesto pred Ferrari, ktoré je 31 bodov pozadu.

„Je to frustrujúce, pretože Checo mal skončiť na pódiu – prinajhoršom na treťom mieste, ale pravdepodobne na druhom,“ povedal Horner. „V skutočnosti mohol vyhrať, ale stratil veľa času za Alexom Albonom a potom aj za Landom, ktorý ho blokoval, vďaka čomu si Oscar udržal pozíciu na trati. Nebyť toho, vyšiel by mu undercut na Piastriho a predbehol by Leclerca, takže je to frustrujúce.“

Súvisiace články

Diskusia