logo F1online.skF1online.sk

Pérez o novej podlahe: Toto je najväčšie vylepšenie auta v sezóne

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala14. 9. 2024

V Red Bulle veria, že náročné obdobie sa pomaly končí a s ním aj zlaté časy konkurencie. Sergio Pérez tieto nádeje opiera o novú podlahu, ktorá podľa neho predstavuje najvýraznejší pokrok v aktuálnej sezóne.

Helmut Marko po víkende v Monze avizoval, že červení býci by mali zosilnieť v Austine. Dovtedy vraj treba vydržať, čo však zatiaľ vyzerá lepšie, než sa očakávalo. Pérez verí, že v kvalifikácii sa mohol dostať do prvého radu.

“Som trochu sklamaný, pretože cítim, že ideálne kolo by nás dostalo na druhé miesto,” vyhlásil Sergio Pérez, ktorý v závere Q3 jazdil relatívne blízko za Maxom Verstappenom. Na cieľovej rovinke mu to mierne pomohlo, ale v druhom sektore na to doplatil. “Mal som trochu nanič druhý sektor, kde mi ušla asi jedna alebo jedna a pol desatiny, no to asi platí pre všetkých. Ferrari je v inej lige, no byť vyššie by bolo fajn.”

Red Bull však teraz nehľadí len na azerbajdžanskú kvalifikáciu, ale aj na dlhodobý vývoj v továrni. V piatok ako jeden z mála predstavil vylepšenie na monoposte. Na papieri nešlo o nič prelomové, veď červení býci okrem upravenej podlahy nenasadili nič ďalšie, no podľa Péreza to predstavuje zlom v sezóne.

“Myslím si, že sme to dobre otočili. Priniesli sme vylepšenie, ktoré je podľa mňa najväčšie v celej sezóne. Pred pár pretekmi sme pochopili problém, teraz ho odstraňujeme. Azda sa nám bude dariť aj naďalej, pretože to bude kľúčové k dosiahnutiu obratu tejto sezóny,” hovorí mexický pretekár.

Pérez je takpovediac azerbajdžanským špecialistom, čomu môžeme pripísať fakt, že sa kvalifikoval pomerne vysoko a zdolal tímového kolegu. Avšak, bez vylepšení, ktoré podľa vyjadrení Red Bullu majú pomôcť autu za každých podmienok, by to vraj nešlo.

“Keby som mal monopost z posledných pár veľkých cien, tak by mi chýbalo sebavedomie. Celú sezónu sme mali problémy s vyvážením auta. Určite sme spravili krok správnym smerom a rozhodne sme konkurencieschopnejší v dlhých aj krátkych stintoch,” potešil sa Checo.

Zaujímavý je však sled udalostí v Red Bulle. Pérez sa celé mesiace sťažoval na problémy s monopostom a až po letnej prestávke sa k nemu pridal Max Verstappen. Mexičan vtedy vyhlásil, že už aj Verstappen vie, o čom on tak dlho hovoril.

Dnes môžeme povedať, že piloti Red Bullu sú si oveľa vyrovnanejší. Jacquesa Villeneuva zaujímalo, či to Péreza napĺňa sebavedomím. “Ja som o týchto problémoch hovoril už nejakých desať veľkých cien, alebo od polovice minulého roka. Z hľadiska vývoja sme sa vybrali istým smerom a jeden pilot je na niečo citlivejší ako iný. Max to až tak nepociťoval, no v poslednej dobe to začalo byť také extrémne, že začal mať podobné problémy.”

“Tím teraz chápe, v čom spočívajú tie problémy, čo sú skvelé správy. Otázka znie, ako rýchlo ich dokážeme odstrániť?” položil si rečnícku otázku, no už si ju nezodpovedal. “Ak spravíme ešte jeden krok týmto smerom, tak sa nám môže podariť obrat sezóny. Podľa mňa sme priniesli najväčší upgrade roka. Spraviť ešte jeden-dva kroky týmto smerom bude dobré.”

Súvisiace články

Diskusia