logo F1online.skF1online.sk

Bearman si nadáva za chybu: To mal byť postup do Q3

Oliver Bearman
© X/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 9. 2024

Kvalifikácia v Baku priniesla množstvo zaujímavých príbehov. Skvelo sa predviedli aj dvaja neskúsení mladíci. Franco Colapinto a Oliver Bearman porazili svojich skúsených, a v kvalifikáciách veľmi disponovaných, tímových kolegov. Len Colapinto z toho však mal radosť, zatiaľ čo pilot Haasu si poriadne nadával.

Bearman skončil pri svojej prvej kvalifikácii v kariére, s Ferrari v Saudskej Arábii, na jedenástom mieste a rovnaký výsledok zopakoval aj na ďalšom náročnom mestskom okruhu v Baku. V oboch prípadoch však mohol postúpiť ďalej.

Aj keď Ollie pomerne s prehľadom porazil fantastického kvalifikanta Nica Hülkenberga, po predčasnom vypadnutí nebol ani trochu spokojný. „Prebrzdil som. Sakra! Som strašný idiot,“ nadával si vo vysielačke britský mladík. Oveľa pokojnejší nebol ani po skončení kvalifikácie v mix zóne.

„Bolo to v sekcii pod hradom. Bol som trochu široký v jedenástej zákrute a v dvanástej zákrute prišiel pretáčavý šmyk. Stratil som tam dosť času a zabránilo mi to v postupe do záverečnej časti kvalifikácie,“ povedal novinárom frustrovaný Bearman.

Ten nechal dokonalo zabudnúť na nehodu v treťom tréningu, keď sa trochu zbytočne pokúšal po neskorých brzdách zatočiť. Keď si to rozmyslel a chcel zamieriť do únikovej zóny, bolo už neskoro. Napriek tomu sa nezdalo, že by to v kvalifikácii negatívne ovplyvnilo jeho výkonnosť.

„Rozhodne mi to nepomohlo. Nepovedal by som, že to poškodilo moju sebadôveru, ale som si istý, že by sa mi táto kvalifikačná chyba stala už v treťom tréningu a našiel by som spôsob, ako to vyriešiť. Išlo teda v prvom rade o stratu kilometrov, nie sebadôvery,“ uviedol budúci pilot Haasu.

Samotnú nehodu opísal nasledovne: „V prvom rade som nemohol zohľadniť zmeny na trati, pretože som v podstate pokračoval tam, kde som v druhom tréningu skončil. Trať v skutočnosti urobila krok vzad. Brzdil som o niečo neskôr ako v druhom tréningu a jednoducho som bol trochu široký. Nebol to veľký problém, ale keď som sa z toho snažil dostať, mimo ideálnej stopy bola trať veľmi šmykľavá, takže som to nestihol,“ povedal s ľútosťou Bearman.

Ten ukazuje pravú víťaznú mentalitu, keď ohrnul nosom nad interným víťazstvom v súboji s Nicom Hülkenbergom a jednoznačne prehlásil, že so svojou kvalifikáciou nie je spokojný. „Nie, pretože som mal byť v Q3,“ vyhlásil bez okolkov.

Súvisiace články

Diskusia