logo F1online.sk

Dúfam, že už tieto gumy neuvidíme, pridáva sa ku kritikom Vettel

Sebastian Vettel
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala27. 11. 2020

Piatkové testy Pirelli sa skončili fiaskom. Nie, na trati sa nič zvláštneho neprihodilo, búrka prišla až po druhom tréningu v media zóne. Jazdci začali jeden za druhým nový produkt z dielne Pirelli kritizovať. Nezdržal sa ani Sebastian Vettel.

Vettel sa tak pridal k zástupu jazdcov, ktorí by boli radšej, keby sa medzi sezónami špecifikácia gúm nemenila. “Toto nebol krok vpred, vlastne to bol krok presne opačným smerom. Pravdepodobne to stálo za ten pokus, ale ja dúfam, že už tieto pneumatiky neuvidíme.”

“Sú o dosť horšie v porovnaní s tými, na ktorých momentálne jazdíme,” vyhlásil štvornásobný majster sveta. Ak by si mal vybrať medzi dostupnými alternatívami, dlho by sa nerozhodoval. “Ak okrem tej druhej už pre rok 2021 inú alternatívu nemáme, tak by som najradšej zostal pri gumách z roku 2019.”

“Pokiaľ nemáme pneumatiky, ktoré by nám dali niečo, čo tie terajšie nemajú — napríklad menej prehrievania či väčšiu šancu zabojovať jeden proti druhému —, tak by sme si nemali voliť iné gumy. Tieto sú určite horšie a problémy, ktorým teraz čelíme, len zväčšia,” doplnil Vettel.

Slová svojho tímového kolegu kvitoval Charles Leclerc. “Neviem, ako sa na nich jazdilo ostatným chlapcom, ale my sme sa trápili. Z pohľadu balansu to bolo ešte horšie, takže celkovo nič moc. Od pneumatík toho vždy požadujeme viac, ale v tých rýchlostiach, ktoré dosahujeme, to asi nie je ľahké zabezpečiť. Keď uvažujem o týchto nových gumách, prichádzam k záveru, že by som si radšej ponechal tie staré.”

“S tým gripom a balansom to bolo také všelijaké,” uviedol Max Verstappen. Alex Albon vzápätí poznamenal: “Sú pomalé a nemajú dostatok priľnavosti. Tipujem, že boli o polovicu sekundy pomalšie ako tie terajšie.”

“Neboli veľmi dobré, určite nie sú rýchlejšie. Neviem, či to sú konečné pneumatiky pre budúci rok, ale mohli byť aj lepšie,” nechal sa počuť Kevin Magnussen.

Kimi Räikkönen toho veľa nepovedal, na otázku novinárky odpovedal svojsky: “Ja vám ani neviem, mňa tieto pneumatiky teraz nezaujímajú. Tento rok na nich nebudeme pracovať. Pre nich je to dobré s ohľadom na budúci rok, ale mne je jedno, aký mám z nich teraz pocit. Tento víkend a ani ten budúci to nijako neovplyvní.”