logo F1online.skF1online.sk

Zamotaná tímová réžia McLarenu? Nemusím jazdiť za Landom, hovorí Piastri

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 9. 2024

McLaren odpálil víkend v Baku veľkou novinkou. Vedenie stajne dospelo k záveru, že pre zvýšenie šancí na zisk titulu v oboch šampionátoch pristúpi k tímovej réžii. Postupom dňa sa však ukazuje, že to nie je také jednoduché a priamočiare, ako sa na prvý pohľad zdá. Napríklad Oscar Piastri po príchode do Baku povedal, že naďalej môže súperiť s Landom Norrisom.

Možno ešte zaujímavejšie je, že sám austrálsky mladík nevedel vysvetliť, aká je vlastne interná dohoda. Lando Norris otvorene prehlásil, že nechce darovaný titul a darované víťazstvo, ale nepohrdne bodmi navyše, keď mu McLaren ponúkne napríklad výmenu tretieho miesta za druhé v poslednom kole – ako to tím mal urobiť v Monze.

Podľa šéfa McLarenu je Piastri pripravený vzdať sa víťazstva v prospech boja o titul, Norris však takéto víťazstvo nechce a sám Oscar prehlásil, že si necháva otvorené zadné vrátka a každú situáciu bude posudzovať v danom okamihu. „Samozrejme, že sme o tom v posledných dňoch intenzívne diskutovali. Sebecky povedané mám ako jazdec svoje vlastné záujmy a, samozrejme, tímová réžia nie je žiadna sranda, ale uvedomujem si, že ide o viac než len o mňa,“ vyhlásil Piastri.

„Pretekám za tím, ktorý mi dal túto skvelú príležitosť vo Formule 1 a dal mi šancu vyhrávať preteky do osemnástich mesiacov po mojom príchode do tohto športu. Som im veľmi vďačný a ako som povedal, ide o viac než len o mňa. Snažíme sa vybojovať oba tituly, čo je pre tím veľká vec,“ pokračoval austrálsky pretekár.

Ten otvorene prisľúbil svoju pomoc, ale jej materiálna stránka zostáva nateraz záhadou. McLaren nahradil „pápajové pravidlá“ akýmisi novými princípmi podľa Stellu. Tie sa nám pri pohľade na jeho slová zdali pomerne jasné, ale vyjadrenia oboch jazdcov nás nechávajú na pochybách, či vo Wokingu vedia, na čom sa to vlastne dohodli.

„Keby som mal byť sebecký, tak by som sa tímovej réžii radšej vyhol, ale dobre si uvedomujem, že toto nie je len o mne. V tejto fáze sezóny rád zohrám podpornú rolu. Keby k tomu malo dôjsť skôr, nebolo by to podľa mňa primerané. Myslím si však, že teraz je ten správny čas, aby som tímu pomohol v boji o oba šampionáty,“ povedal Piastri.

Napohľad to znie pomerne jednoznačne. Čo to však znamená? Vezmime si takýto príklad, obaja jazdci McLarenu štartujú z prvého radu, Lando Norris si podrží vedenie v prvej zákrute, ale do ďalšej bude mať Oscar Piastri dobrý výjazd a podnikne tvrdý útok na brzdy. Môže to podľa nových pravidiel o tímovej réžii urobiť?

„Potrebujeme o tom ešte diskutovať, ale podľa mňa je najdôležitejšie, že nemusím Landovi uhýbať v každých pretekoch. Niečo také skrátka nechceme. Podľa mňa je nemožné, aby sme si prešli každý scenár a nechceme o tom diskutovať na verejnosti,“ podčiarkol Piastri.

„Je dôležité povedať, že ak niekto odvedie počas víkendu oveľa lepšiu prácu ako ten druhý, chceme, aby sa dočkal odmeny. V tomto bode sa naša diskusia komplikuje a preto o tom ešte musíme hovoriť. Nie je to však tak, že budem jazdiť za Landom každý víkend. Stále mám v šampionáte o čo bojovať a chcem sa posunúť vyššie v celkovom hodnotení,“ dodal Oscar.

Ten však zároveň priznal, že podľa nových pravidiel by nebol v poriadku jeho manéver na Norrisa z VC Talianska. Avšak v tom čase urobil všetko správne. „V tomto prípade by to bolo inak, ale v tom čase som urobil všetko správne. Podľa mňa to bol dobrý manéver, hoci prepad na tretie miesto na výjazde zo zákruty ako tím určite nechceme,“ skonštatoval rodák z Melbourne.

„Samozrejme, potrebujeme navzájom spolupracovať, aby sa to nezopakovalo, ale za daných okolností to bolo absolútne v súlade s pravidlami. Neurobil som nič zlé, len konečný výsledok na výjazde zo zákruty nebol taký, ako sme si predstavovali. Rovnako tak konečný výsledok pretekov neurčil môj manéver, ale riskantná stratégia Ferrari. Nebyť tej, v cieli by sme skončili pred Charlesom na prvom a druhom mieste,“ skonštatoval Piastri.

Súvisiace články

Diskusia