logo F1online.skF1online.sk

Súčasné výkony Sauberu nemôžeme akceptovať, vyhlásil Binotto

Kuan-jü Čou
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala5. 9. 2024

Príchod Audi do Formuly 1 sa blíži. Stajňa z Hinwilu začne oficiálne pôsobiť pod novou značkou od sezóny 2026, no to však neznamená, že vedeniu Audi môže byť ukradnuté, čo sa v týchto mesiacoch deje v Sauberi. Nový operačný a hlavný technický riaditeľ Mattia Binotto odkazuje, že tím sa musí pozbierať.

Zo Sauberu sa už o necelého jeden a pol roka stane nový tím s novým vedením, ale gro jeho zamestnancov sa plynule presunie z jednej éry do druhej. Z tohto dôvodu aj budúcich šéfov z Audi nesmú nechať chladnými žalostné výkony, v ktorých Sauber pokračoval aj v Monze.

Mattia Binotto sa bol pozrieť priamo v garáži Sauberu, ako to v tíme funguje, alebo skôr nefunguje, a veľmi spokojný nebol. Ani nemal byť s čím; Sauber je na chvoste konštruktérskeho šampionátu bez jediného bodu a zdá sa, že aj bez šance to zmeniť.

Audi neignoruje, čo sa deje v Sauberi. “Nemôžeme si to dovoliť,” uviedol Mattia Binotto v Monze. “Tento tím sa v budúcnosti musí stať víťaznou stajňou. Jediný spôsob, ako to dosiahnuť, je už teraz sa začať posúvať hore a napredovať.”

“Smerom do budúcna sa musíme vytrénovať,” nalieha bývalý šéf Ferrari, ktorému je jasné, že bez víťazných návykov tím nebude vyhrávať. V tejto chvíli to vidíme aj na McLarene: V posledných sezónach nebojoval o víťazstvá, a tak sa musí po rokoch opäť naučiť, ako správne reagovať na určité situácie.

“Určite si myslím, že sa musíme zlepšiť. Je to dôležité pre nás aj pre tím. Je to dôležité pre značku. Je to dôležité pre našich partnerov,” vyratúval Binotto. “Súčasný stav nemôžeme akceptovať.”

Binotta určite nepotešili nedeľné preteky, v ktorých Bottas s Čouom obsadili len šestnáste a osemnáste miesto. Franco Colapinto sa dokonca hneď vo svojich prvých pretekoch dokázal dostať pred Bottasa v hodnotení jazdeckého šampionátu.

A hoci tlačová konferencia Mattiu Binotta sa konala ešte pred pretekmi, jeho pohľad na súčasnú situáciu sa za ten deň rozhodne nezmenil. “Nemôžeme skryť fakt, že v Zandvoorte sme obsadili posledné dve miesta,” pripomenul katastrofálne preteky, v ktorých obaja jazdci Sauberu stratili nie jedno, ale hneď dve kolá. “A tiež tunajšia kvalifikácia, v ktorej sme získali rovnaké pozície s odstupom od monopostov pred nami.”

“Musíme sa usilovať o to, aby sme sa zlepšili. Potrebujeme nájsť kompromisy medzi všetkými prioritami — medzi krátkodobými aj dlhodobými. Dnes rozhodne nie sme v pohodlnej pozícii. Je to bolestivé,” zdôraznil švajčiarsky rodák. “Ako som povedal, potrebujeme sa vytrénovať, potrebujeme sa zlepšiť, pretože pevné základy nevybudujete v priebehu jedného dňa. Tento tím potrebuje napredovať každý jeden deň a krok za krokom. Začneme s tým čo najskôr.”

Súvisiace články

Diskusia