logo F1online.skF1online.sk

Prečo Newey neskončí vo Ferrari? Autosport má odpoveď

Adrian Newey
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 9. 2024

Prečo Adrian Newey neskončí vo Ferrari? A sú peniaze skutočne „len“ podružnou okolnosťou pri rozhodovaní geniálneho konštruktéra? Anglický inžinier sa podľa medializovaných informácií dohodol s Aston Martinom a Ferrari nakoniec podľa Autosportu stratilo záujem o jeho služby. Dôvodom sú vraj peniaze.

Neweyho dohodu s Aston Martinom by mal britský tím oznámiť už v najbližších dňoch. Po týždňoch a mesiacoch špekulácií sa táto hádanka už čoskoro oficiálne rozlúšti a novým pôsobiskom geniálneho konštruktéra nebude Maranello. Keď o takýchto informáciách hovorí aj magazín Autosport, nemali by sme to brať na ľahkú váhu.

Prečo nie Ferrari? To je v tejto chvíli otázka, ktorá nás zaujíma viac ako: Prečo Aston Martin? Všetko sa zdalo byť perfektne načasované a podľa nejedného názoru bol prestup do Maranella dôvod, prečo Newey opustil Red Bull.

„Záujem Ferrari o podpis zmluvy s Adrianom Neweym ochladol, pretože Scuderia sa nechcela zapojiť do dražobnej vojny s Aston Martinom,“ píše rovnaký zdroj, ktorý v utorok informoval o Adrianovej dohode s britským tímom. Oficiálne tlačové stanovisko sa pritom očakáva v najbližších dňoch – možno v priebehu nasledujúceho voľného víkendu.

„Neweyho trhová hodnota je vysoká, najmä pri súčasnej generácii monopostov, a on spolu so svojím manažérom Eddiem Jordanom, ktorý pomáhal doladiť obchod, hľadali dohodu, ktorá by podľa nich bola hodná Neweyho kalibru. Keď sa na verejnosti objavili správy o Adrianovom odchode z Red Bullu, bol intenzívne spájaný s Ferrari. Predpokladá sa pritom, že Scuderia bola ochotná urobiť tento krok,“ píše Autosport.

„Zdroje naznačujú, že šéf Ferrari Frédéric Vasseur získal rozpočet na podpis zmluvy s Neweym. Ten sa mal pripojiť k tímu ako konzultant a pracovať z Veľkej Británie, vďaka čomu sa nemusel sťahovať do Talianska,“ uvádzajú britské zdroje.

Niečo podobné už Ferrari v minulosti urobilo, keď si v Británii zriadilo vysunuté pracovisko. Tím to urobil, aby získal služby slávneho konštruktéra Johna Barnarda. Ten pracoval s tímom ľudí z Anglicka, pretože sa mu nechcelo sťahovať do Maranella. Tento prístup pred tridsiatimi rokmi vôbec nefungoval. To však nie je dôvod, prečo to Scuderii nevyšlo s Neweym.

„Aston Martin totiž predložil Neweymu lukratívnu ponuku v snahe urýchliť posilňovanie svojho tímu, ktorý zažíva neúspešnú sezónu 2024. Neweyho si osobne vyhliadol predseda predstavenstva Aston Martinu Lawrence Stroll a tajná prehliadka nového sídla stajne v Silverstone ukázala britskému inžinierovi jej ambície,“ uviedol Autosport.

V médiách sa v posledných týždňoch objavilo množstvo špekulácií. Hovorilo sa o obrovských peniazoch a aj Autosport spomína sto miliónov dolárov za tri roky plus výkonnostné prémie, ktoré má Adrian zinkasovať od Strolla. „Ferrari sa rozhodlo, že túto ponuku nedorovná, keďže sa odmietlo zatiahnuť do dražby o Neweyho služby a radšej sa sústredí na posilnenie vlastnej štruktúry,“ uviedol Autosport.

Súvisiace články

Diskusia