logo F1online.skF1online.sk

Sainz: Neriskovali sme. Vedeli sme, že jedna zastávka je uskutočniteľná

Charles Leclerc a Carlos Sainz
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 9. 2024

Zažilo Ferrari v Monze okamih zlomu svojej sezóny? V tejto chvíli si nikto netrúfa odhadnúť, aká je skutočná forma monopostu SF-24, ale stratégovia a pretekársky tím ukázali v Taliansku stopercentnú pripravenosť. Scuderia je naďalej outsider, ale nie je bez šance a uvedomuje si to aj Carlos Sainz.

Ferrari sa vrátilo do boja s Red Bullom, ktorý pôsobí absolútne stratene. Tieto dva tímy delí momentálne 39 bodov a vzhľadom na formu monopostu RB20 to nie je neriešiteľná strata. Otázkou je McLaren, ktorý postavil celkom jednoznačne najlepšie auto, ale na trati pôsobí ako bojazlivý outsider.

Dokonalým príkladom toho boli preteky v Monze. Ferrari tu predviedlo odvážny výkon. Môžete si hovoriť, že tento tím nemal čo stratiť, ale tlak domácich očakávaní bol nesmierny a Scuderia ukázala psychickú odolnosť, akú sme zo strany tohto tímu už dávno nevideli.

„Celý tím odviedol obrovské úsilie pri príprave vylepšení, ale tiež pri voľbe stratégie. Úprimne, v jednom okamihu som si myslel, že som potenciálne jediný s touto stratégiou. Kľúčové bolo, že Charles zastavil skoro a dostal svoje hardy do cieľa, hoci sme si obaja prešli náročnou fázou degradácie pneumatík,“ povedal po pretekoch Carlos Sainz pre televíziu Sky.

„Nakoniec to však fungovalo. Zariskovali sme a fungovalo to – vlastne sme neriskovali, pretože naše čísla hovorili, že táto stratégia je uskutočniteľná, ale bol to hazard,“ dodal Sainz.

Jeho tím sa v Monze dostal do zaujímavej situácie. Bodová žatva opäť otvára nádej na boj v Pohári konštruktérov. Red Bull v tejto chvíli nevyzerá zvlášť nebezpečne a McLaren pôsobí dojmom, že je sám sebe najväčším nepriateľom. Samozrejme, pri pohľade na formu Scuderie sú šance malé, ale Ferrari čakajú dva potenciálne dobré okruhy a ako sme sa už naučili, v tejto sezóne sa môže stať čokoľvek.

„Ako tím potrebujeme zostať pokojní. Samozrejme, dnes v noci budeme oslavovať a užijeme si toto víťazstvo. Potrebujeme tiež preskúmať ďalšie dva okruhy. Na Monzu sa podobajú tým, že tam nie sú žiadne stredne rýchle a rýchle zákruty, v ktorých sme sa trápili v Zandvoorte. Možno budeme mať ďalšiu šancu na víťazstvo,“ povedal s nádejou Sainz.

„Ak po príchode do Austinu budeme naďalej bojovať o pole position a víťazstvo, tak tým ukážeme, že nás možno čaká dobrý záver sezóny. Na nasledujúcich dvoch veľkých cenách by sme však mali byť v dobrej pozícii,“ dodal Carlos.

Súvisiace články

Diskusia