logo F1online.skF1online.sk

Russella spomalila Antonelliho nehoda, na McLareny si trúfa len na štarte

George Russell
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala31. 8. 2024

S výnimkou jazdcov McLarenu má podľa výsledkov kvalifikácie najbližšie k nedeľnému víťazstvu George Russell. Z tretieho miesta by sa mohol prebojovať k víťazstvu, no v Mercedese majú pred rýchlosťou papájových rešpekt. Platí však jedna výnimka: Ich tradične zbabrané štarty, čo by chcel Russell využiť.

George Russell môže byť so ziskom tretieho miesta spokojný. Treba totiž brať do úvahy aj okolnosti, ktoré ho obrali o čas na prípravu. Antonelliho nehoda ukrojila dokonca aj z jeho druhého tréningu, takže britský jazdec sa musel veľmi rýchlo adaptovať.

“Celý víkend bol ako na hojdačke. Veľkú časť piatka som vynechal, čo ma dostalo do nevýhodnej pozície,” poznamenal George Russell, ktorého tvár po Antonelliho nehode doslova skamenela. “Medzi tretím tréningom a kvalifikáciou sme toho veľa nepomenili, pretože to boli moje prvé riadne jazdy na tejto trati.”

Experimentovať pred kvalifikáciou môže byť zradné, a tak Mercedes zbytočne neriskoval. “V Q1 a Q2 to bolo fakt nanič. Nemal som sebavedomie a v aute som sa necítil dobre. Nejak som sa cez to premotal a v Q3 sa mi odrazu podarilo trafiť to ideálne okno. V oboch kolách som mal na tretie a štvrté miesto, a skončili sme tretí. S týmto výsledkom som veľmi spokojný a aj nadšený z toho, aké je to tesné.”

Tesné to môže byť aj v nedeľu, hoci podľa Russella to nebude samozrejmé. Najväčšie šance vidí na štarte, ktorý McLarenu vyjde len málokedy. Nakoniec mu tak ani nemusí pomôcť štatistika, ktorá hovorí, že od začiatku milénia je pole position dôležitejšia v Monze ako v Monaku. V chráme rýchlosti vyhral pilot z prvej priečky 15-krát, v Monaku o jeden raz menej.

“Títo chlapci sú teraz takí rýchli… Je to ohromujúce. Azda budú pokračovať vo svojich výkonoch na štarte a nejako sa prešmykneme okolo, no ak nie, tak sa stratia v diaľke,” predpovedá priebeh nedeľných pretekov. “Taká je dnešná Formula 1. Všetci sme sa posunuli dopredu, ale McLaren nastavuje latku.”

“Ak sa cez nich nedostaneme na štarte, držať s nimi krok bude ťažké pre všetkých. Najmä v prípade, že budú na prvých dvoch priečkach,” pokračoval Russell a naznačil, že McLaren by to mohol rozohrať strategicky. “Ak po prvom kole budú obaja na čele, pilot na druhej priečke, s najväčšou pravdepodobnosťou Oscar, Landovi dovolí si vytvoriť menší náskok, a tak mu zabezpečia víťazstvo. Dúfajme, že to tak nedopadne a budeme bojovať až do konca, no asi každý tím v ich pozícii by spravil to isté.”

Bez dlhých jázd a náhradných dielov

Russell má ešte ďalšie hendikepy. Prvým je nedostatok dát z dlhých jázd. V piatok odjazdil len kratší stint, ktorý navyše rozdelila červená vlajka po nehode Kevina Magnussena. Britský jazdec pred pretekmi nemá celkom dobrú predstavu, čo má vlastne očakávať.

“Naozaj neviem, čo čakať, pretože som neodjazdil poriadne kolá. Budem musieť veriť svojim inštinktom a prispôsobovať sa za pochodu. Po takom dni som rád, že som sa dostal na tretie miesto, a tiež z toho, že auto prejavuje potenciál,” zamyslel sa.

Nakoniec pripomenul ešte posledný hendikep: Mercedes po Antonelliho nehode nemá náhradné komponenty. Ak sa niečo poškodí v inštalačných kolách, prípadne bude nutná výmena predného krídla, z monopostu sa stane akási frankensteinovská príšera.

“Prišli sme o dosť komponentov, takže budeme si držať palce, že s Lewisom už nič nepoškodíme. V opačnom prípade sa budeme musieť vrátiť k niektorým starým súčiastkam, ak sa nám medzičasom nepodarí dopraviť sem nejaké ďalšie. Nie je to však koniec sveta, ak nepoškodíme nič ďalšie. V tejto chvíli nemáme žiadne náhradné diely k našim vylepšeným komponentom,” upozornil.

Súvisiace články

Diskusia