logo F1online.skF1online.sk

Horner: Max sa už zmieril s tým, že dominancia sa skončila

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala28. 8. 2024

Vysielačka Maxa Verstappena bola počas domácej Veľkej ceny Holandska prekvapivo pokojná aj napriek tomu, že monopost vôbec nespolupracoval a Lando Norris bol už za horami, za dolami. Holanďan to zdôvodňuje svojsky, ale podľa Christiana Hornera sa už skrátka zmieril s tým, že zlaté časy sa skončili.

Také dlhé obdobie bez víťazstva Max Verstappen nezažil od sezóny 2021. Naposledy triumfoval v Španielsku, pričom ďalšie víťazstvá si podelili McLareny a Mercedesy. Hrozí tiež, že sa to tak rýchlo nezmení. McLaren ukázal totálnu dominanciu, ktorá možno nevydrží, no na pozíciu favorita by to malo stačiť na väčšine okruhov.

Ako je teda možné, že obhajca titulu bol vo vysielačke taký pokojný? “V poslednej dobe intenzívne cvičím jogu a meditujem,” pousmial sa Max Verstappen po skončení holandských pretekov. “Maďarský víkend bol celkovo veľmi frustrujúci, no nemusí byť taký každý. Ja to viem tiež. Robím maximum, aby sme boli konkurencieschopní. Viem, že to robí aj náš tím, každý jeden človek v tíme. Držíme spolu sa snažíme sa túto situáciu zlepšiť.”

To je viditeľná zmena rétoriky, ku ktorej zrejme došlo počas letnej prestávky. Pred ňou upozorňoval na to, že zvyšok sezóny bude veľmi ťažký a že jeho tím by sa mal prebrať. Ak nezaberie, McLaren mu môže vziať konštruktérsky titul, ale teoreticky aj ten jazdecký.

Podľa Christiana Hornera sa teraz treba zmieriť s realitou: Je po dominancii. “Myslím si, že už to akceptoval,” zareagoval lodivod červených býkov s poznámkou, že sme to mohli vidieť aj počas súboja s Landom Norrisom. “Max vedel, že Lando bude mať rýchlejšie auto. Už v piatok to bolo zrejmé. Max potom jazdil veľmi zručne a hovoril si, že na Landa stratí sedem bodov, ale nie viac. Určil si cieľ, že získa potrebný výsledok.”

Max Verstappen v posledných dvoch sezónach nebral nič menej ako víťazstvá. Dnes sa už musí uspokojiť aj s pódiami. “Pri jazde treba pamätať na situáciu v šampionáte. Tento rok sme videli už sedem rôznych pretekových víťazov. Ak teda nemôžete vyhrať, musíte zbierať body.”

Očakávania sú menšie, ale Horner to nevidí celkom beznádejne. “Samozrejme, nie je dobré, keď vás niekto porazí o 22 sekúnd, ale ono to len poukazuje na fakt, že ak svoje auto dostanete do správneho okna, dosiahnuť takéto výsledky je možné. Videli sme to aj na začiatku sezóny.”

Jos Verstappen neverí Hornerovi, že dokáže dať Red Bull do poriadku

Max Verstappen sa podľa Hornera mohol zmieriť so súčasnou situáciou, ale to rozhodne neplatí o jeho otcovi Josovi. Cez víkend najskôr vyhlásil, že v Red Bulle by sa mali pozrieť do zrkadla, no tým si nevyventiloval celú svoju frustráciu.

“Stratiť viac ako 20 sekúnd je obrovské sklamanie. Max nemal šancu na víťazstvo, no to nie je prekvapujúce, keď sa snažíte poskladať auto reverzným inžinierstvom,” vyhlásil pre Bild Jos Verstappen, ktorý naráža na fakt, že jeho syn cez víkend jazdil s podlahou, ktorú Red Bull nasadzoval v úvode sezóny. “To vypovedá o všetkom. Tím sa niekoľkokrát vybral zlým smerom. V stajni si treba nastaviť zrkadlo, toto sa už nedá prehliadať.”

“Ak už na to nie je vlastne neskoro, tak je najvyšší čas sa nad sebou zamyslieť. Dobrí ľudia opúšťajú tím… Nie som spokojný s tým, čo sa deje,” odkázal bývalý pretekár. “Už sa to nedá prikrášľovať, situácia je vážna. Max nebude s takýmto autom spokojný. Teraz je na Hornerovi, aby tento tím vrátil na správnu koľaj.”

Verstappen však nemá veľkú dôveru v šéfa tímu, že dokáže zmeniť kurz. “Nechám sa prekvapiť, ale v tejto chvíli hovorím, že nie. Veľa sa toho musí udiať. Musí sa zmeniť celý tímový duch.”

Súvisiace články

Diskusia