logo F1online.skF1online.sk

Domenicali potvrdil, že F1 uvažuje o koncoročných šprintových pretekoch nováčikov

Po štarte VC Abú Zabí 2023: Leclerc, Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 8. 2024

Ako dať viac priestoru v kokpite mladým pilotom? Nuž, možností je viacero a Formula 1 v tomto roku začala zvažovať viaceré z nich. Jednak je potrebné dať viac priestoru mladým jazdcom, ale zároveň chcete zvýšiť atraktivitu športu a napísať nové príbehy. Ak sa to urobí správne, rozhodne sa tomu nebránime a celá vec sa už rieši aj na verejnosti.

Plány Formuly 1 potvrdil aj jej prezident Stefano Domenicali, ktorý teraz prostredníctvom médií oficiálne potvrdil rokovania o novom nápade. Hovorilo sa o viacerých možnostiach, dokonca sa spomínalo, že každý z jazdcov bude musieť vynechať jeden súťažný víkend a uvoľniť miesto v kokpite nováčikovi. Toto však znelo až príliš odvážne.

Celá záležitosť sa už rieši na úrovni Komisie F1 a zdá sa, že podľa posledných plánov chce Liberty Media na osvieženie sezóny využiť posezónne nováčikovské testy. Už dnes platí povinnosť nasadiť v Abú Zabí nováčika a podľa talianskeho manažéra to môžu tímy a F1 posunúť ešte ďalej a miesto testovania by mohli rovno pretekať.

„Jednou z myšlienok je zvýšenie počtu voľných tréningov s povinným nasadením nováčikov, ale uvažuje sa aj o posezónnych šprintových pretekoch mladých jazdcov,“ avizuje portál Motorsport.com. „Po jednodňovom teste v Abú Zabí, v utorok po skončení sezóny, sa uskutočnia šprintové preteky nováčikov.“

Podľa súčasných pravidiel musia tímy nasadiť na posezónnych testoch oba monoposty a minimálne jeden z nich musia vyhradiť nováčikovi. „Pred ďalším zasadnutím Komisie F1 budúci mesiac boli športoví riaditelia požiadaní, aby zvážili, či je táto myšlienka realizovateľná a ako by ju bolo možné inkorporovať do rámca pravidiel, keďže by si vyžadovala zmenu športových predpisov,“ uvádza Motorsport.com.

Tieto myšlienky vzápätí potvrdil aj Stefano Domenicali. „Na stole máme jeden projekt, konkrétne ide o možnosť zorganizovať šprintové preteky mladých jazdcov v Abú Zabí. Uvažujeme, ako dáme príležitosť mladým počas testov na okruhu Yas Marina, aby zažiarili a nabrali skúsenosti, nielen na testoch, ale aj v súťažnom prostredí,“ povedal taliansky manažér, ktorého cituje Motorsport.com.

„Určite by to pomohlo ich tréningu a pripravilo by ich to na ďalší krok. Do konca septembra o tom budeme hovoriť, aby sme pochopili realizovateľnosť tejto myšlienky,“ dodal Domenicali.

Aj keď to vyzerá pomerne jednoducho, určite pôjde o veľkú logistickú výzvu. V tom čase sa totiž tímy tešia na dovolenky a väčšina zamestnancov už má po sezóne, takto budú musieť mechanici, inžinieri a mnoho ďalších ľudí zostať na mieste o dva alebo tri dni dlhšie. Zabúdať nesmieme ani na požiadavky na organizátorov.

Súvisiace články

Diskusia