logo F1online.skF1online.sk

Podľa Hornera netreba panikáriť: Maxov náskok sa zmenšil ešte len štvrtýkrát

Lando Norris a Max Verstappen
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala27. 8. 2024

Po Veľkej cene Veľkej Británie Lando Norris strácal na Maxa Verstappena 84 majstrovských bodov. Odvtedy sa tento náskok zmenšil na 70 bodov a britský jazdec je na najlepšej ceste z neho ukrajovať až do konca sezóny. V Red Bulle sú si toho vedomí, ale zatiaľ sa snažia zachovať pokoj.

Dobrou správou pre Maxa Verstappena nie je ani fakt, že do konca sezóny mu nebude stačiť zbierať ani druhé miesta. Ak by totiž Lando Norris všetky zostávajúce preteky vyhral, na konto by si pripísal o 72 bodov viac ako obhajca titulu. V hre sú pritom aj body za najrýchlejšie kolá pretekov a šprinty. So situáciou rozhodne treba niečo robiť.

Zaujímavý pohľad prezentoval v nedeľu bývalý pretekár Martin Brundle, ktorý naznačil, že v skutočnosti by bolo v záujme Maxa Verstappena neísť celkom naplno. Keď totiž vedenie a továreň zbadá, že v cieli stratil viac ako 20 sekúnd na Landa Norrisa, bude to pre nich oveľa hlasnejší budíček, ako keby sa do cieľa doviezol len pár sekúnd za ním.

“Ja by som si dovoliť tipnúť, že toto nie je maximálna rýchlosťou, ktorou by Max dokázal ísť. Vedel, že Landa neporazí, nuž ak sa takto trochu prepadne, továreň to poriadne popoženie, no nie? Tým som si istý,” vyhlásil britský komentátor.

Ak je to tak, Verstappenovi sa to celkom podarilo. Slovo “znepokojujúci” v nedeľu používali všetci: K samotnému Maxovi Verstappenovi sa pridali aj Helmut Marko a Christian Horner, hoci posledný menovaný aj s dôvetkom, že ešte nie je čas na paniku.

“Keby sa vzhľadom na výkon takto vyvíjalo aj nasledujúcich deväť veľkých cien, bolo by to veľmi ťažké. Toto je však len štvrtýkrát v roku, len štvrtýkrát, keď sa Maxov bodový náskok zmenšil,” zdôraznil Christian Horner. “A je to len druhé Landovo víťazstvo.”

Verstappenov náskok na čele šampionátu sa skutočne väčšinu času navyšoval, ale len preto, že za ním si súperi brali body; najskôr bol na druhej priečke Sergio Pérez, neskôr Charles Leclerc a až po VC Španielska ho začal naháňať Lando Norris.

“Vieme však, že potrebujeme zvýšiť výkonnosť. Boli sme o 78 a teraz sme o 70 bodov na čele. Chceme sa postarať o to, že náš náskok bude postupne narastať a nie sa priebežne zmenšovať. Oni pred časom spravili so svojím autom krok vpred a najmä tu bol ich monopost s Landom ohromujúci. Musíme pochopiť, kde to vzniklo a vyriešiť tento deficit,” prízvukuje Horner.

Podľa šéfa červených býkov je táto sezóna dokonalým dôkazom toho, ako rýchlo sa situácia vo Formule 1 môže zmeniť. Aj keď vyhráte štyri preteky z prvých piatich, neznamená to, že oba tituly máte jasne vo vrecku.

“Ukazuje sa, ako sa to rýchlo mení. Vyhrávali sme o 20 až 25 sekúnd a Stefano (Domenicali, generálny riaditeľ F1, pozn. red.) nás na prvých piatich pretekoch žiadal, aby sme spomalili,” prezradil Horner. “Veľmi rýchlo sa to môže zmeniť, čo znamená, že sa to rovnako môže vrátiť aj do pôvodného stavu.”

“My vieme, že máme problém. Počuli ste, že Max v aute nemal pocit, že by auto reagovalo podľa jeho želaní. Budeme to musieť spracovať do nastavení, ktoré budú fungovať s týmito pneumatikami za každých podmienok. McLaren to s Landom dokázal. Nám sa to nepodarilo, ale minimalizovali sme škody: Ak nedokážete vyhrať, treba skončiť na druhom mieste,” uzavrel.

Súvisiace články

Diskusia