logo F1online.skF1online.sk

Zmätenie vládne aj v Mercedese. Russell nechápe, ako sa mohol takto prepadnúť

George Russell a Oscar Piastri
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 8. 2024

Po piatku bol Mercedes pasovaný Landom Norrisom za najväčšieho favorita, v sobotu postúpil do Q3 len jeden pilot stajne a v nedeľu sa tím prepadol ešte hlbšie. Nedostatočné tempo, vysoká degradácia a tiež zvláštne strategické rozhodnutia priniesli Georgeovi Russellovi siedme a Lewisovi Hamiltonovi ôsme miesto.

Vo Formule 1, a zvlášť v tejto sezóne, sme si zvykli, že výkonnosť kolíše z okruhu na okruh. V prípade Zandvoortu však máme pocit, že výkonnosť jednotlivých monopostov kolísala zo dňa na deň. Dobrým dôkazom je aj výsledok Georgea Russella, ktorý do pretekov štartoval zo štvrtého miesta, ale finišoval ich na siedmom.

„Celkom nechápem, čo sa stalo,“ povedal Russell pre televíziu Sky. „Vyskúšal som všetky tri zmesi pneumatík a bol som pomalý na všetkých troch. Len som sa prepadal. Naozaj neviem, je to zvláštne. Ako sa môžeme kvalifikovať na štvrtom mieste, byť konzistentne za trojicou najlepších a s veľkým náskokom pred Ferrari, no potom sa nám to takto rozpadne?“

„Áno, degradácia bola oveľa horšia, než sme si mysleli, ale neviem, či za to môžu vyššie teploty. Mal som pocit, ako keby som nemal žiadnu priľnavosť a kĺzal som sa ako na ľade,“ pokračoval britský pretekár.

„Bude to mať niečo spoločné s pneumatikami a určite sme niečo neurobili správne. Keď to však mám vysvetliť, tak v tejto chvíli sa len škriabem na hlave a sám neviem,“ dodal Russell.

Ferrari v nedeľu jednoznačne zdolalo Mercedes, čo by po piatku a sobote – a hlavne po predchádzajúcich týždňoch – nikto nepovedal. Scuderii sa podaril pravý opak toho, čo sa „podarilo“ Mercedesu. V oboch tímoch vládne zmätenie, ale kým v Maranelle zažívajú príjemné prekvapenie, v Brackley veľmi nepríjemné.

„V posledných šiestich veľkých cenách sme sa konzistentne pohybovali vpredu, takže toto je rozhodne výnimka. Áno, výkonnosť z okruhu na okruh kolíše, ale stále to vyzerá trochu zvláštne. Ako môžeme vyhrať troje z posledných štyroch pretekov, bojovať o víťazstvá v Montreale a na ďalších miestach, ale zrazu stratiť na víťaza päťdesiat sekúnd? Musíme sa na to pozrieť,“ povedal Russell.

Súvisiace články

Diskusia