logo F1online.skF1online.sk

Haas si ešte nemôže vydýchnuť. Pre spor s Uralkali jeho kamióny nesmú opustiť Zandvoort

Haas, ilustračné
© Twitter/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala25. 8. 2024

Haas sa v Zandvoorte zdrží dlhšie, než by si jeho vedenie želalo. Uralkali totiž uspelo na holandskom súde a podarilo sa mu zablokovať kamióny amerického tímu do doby, kým nedostane potvrdenie toho, že Haas ruskej spoločnosti uhradil dlžnú sumu.

Verdikt švajčiarskeho arbitrážneho súdu obe strany prezentovali ako svoje víťazstvo. Haas preto, že Uralkali neboli priznané odškodnenie za predčasné ukončenie sponzorskej zmluvy, Uralkali zas preto, že Haas dostal príkaz vrátiť už prijaté peniaze, ktoré mali prislúchať na obdobie od 4. marca do konca roka 2022.

Na predmetné mesiace prislúcha suma vo výške 9 miliónov dolárov, s ktorými sa Haas omeškal — alebo to aspoň tvrdí Uralkali vo svojom tlačovom stanovisku. Aby sa bývalý sponzor dostal k svojim peniazom, rozhodol sa domôcť sa svojich práv na holandských súdoch.

Tie Uralkali vyhoveli. Vo štvrtok prišiel súdny exekútor v sprievode polície spraviť súpis majetku, ktorý má Haas v Zandvoorte, a pohrozil, že kým prostriedky nebudú prevedené na účet Uralkali, tak technika aj s monopostmi nebude môcť vycestovať na ďalšie podujatie do Monzy.

Gene Haas síce v nedeľu popoludní ubezpečoval, že spor je už urovnaný, no ešte sa predsa len čaká na posledné úkony. Mechanici dostali povolenie zbaliť všetku techniku, no kamióny nesmú opustiť Zandvoort, kým spomínaných 9 miliónov skutočne nepristane na účte Uralkali.

Haas mal peniaze odoslať v piatok večer na účet, ktorý je vedený na Blízkom východe, no keďže je víkend, transakcia sa trochu omešká. Haas má platbu presúvať cez Blízky východ aj z toho dôvodu, že chce mať istotu, že presunom peňazí neporuší žiadne zákony ani sankcie, ktoré sú uvalené na ruské spoločnosti.

Kým Uralkali nepotvrdí prijatie platby, kamióny Haasu musia zostať na svojom mieste. Nie je to však všetko. Haas má podľa sponzorskej dohody povinnosť poslať bývalému sponzorovi aj jeden monopost. Uralkali tak bude čakať aj na logistický plán, ako a kedy sa dočká svojho auta.

Ak všetko pôjde hladko, do Monzy by mali vycestovať v pondelok, teda s menším zdržaním.

Súvisiace články

Diskusia