logo F1online.skF1online.sk

Piastri sa nechystá špeciálne pomáhať Norrisovi: Chcem vyhrať

Oscar Piastri
© X/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl24. 8. 2024

Oscar Piastri v závere nezasiahol do bitky o pole position, a po kvalifikácii rozhodne nejasal z tretieho miesta. Stále však verí, že môže prehovoriť do bitky o víťazstvo.

Dlho to vyzeralo tak, že o pole position si to môžu rozdať obaja piloti McLarenu s Maxom Verstappenom. Keď však v závere Q3 prišlo na lámanie chleba, Oscar Piastri nenašiel odpoveď na tempo oboch rivalov.

„Až na posledné kolo to bola dobrá kvalifikácia. S naším tempom nie je tretie miesto niečo, z čoho by som skákal od radosti. Na konci som to jednoducho neposkladal, čo je mierne sklamanie. Stále je však predo mnou veľa príležitostí,“ povedal Oscar Piastri na tlačovej konferencii po kvalifikácii.

McLaren do Holandska priniesol najvýraznejšie vylepšenia od Miami. Viackrát sme boli aj v iných tímov svedkami, ako veľké upgrady spôsobili rozdiel medzi pilotmi, keďže jednému sadli viac než tomu druhému. Toto však podľa Austrálčania nie je za pomerne výrazným odskokom Landa Norrisa.

„Nie, o tomto to nie je. Auto je na pocit veľmi podobné ako doteraz. Minulý rok sme auto zrýchlili priam šialene o 1,5 sekundy, teraz to nie je také markantné. Lando jednoducho odviedol v závere Q3 lepšiu prácu než ja.“

Z tretieho miesta síce nie je opticky ďaleko na prvé, v Zandvoorte sa však nepredbieha ľahko. Na druhej strane, Piastri by mohol byť v pozícii vyčkávajúceho v očakávaní bitky medzi Verstappenom a Norrisom, medzi ktorými už v tejto sezóne lietali iskry.

„Najprv potrebujem dobrý štart. Aj stratégia môže byť zaujímavá. Tuším, že Max má v nej trochu iné možnosti než my. My máme veľmi rýchle auto, ktoré, verím, môžem využiť na posun dopredu,“ skonštatoval Piastri, ktorý odpovedal aj na otázku, či je v prvom kole ochotný akokoľvek pomôcť kolegovi Norrisovi, aby si udržal prvú priečku. „Ak by som sa sám dostal do čela, bolo by to pre mňa skvelé. Štart je vždy šancou niečo získať. Chcem skončiť čo najvyššie. Pokiaľ by sa mi podarilo poskočiť na druhé miesto, pre tím by to boli o niečo jednoduchšie preteky. Nebudem však robiť nič špeciálne, aby sa to stalo. Skrátka to chcem zajtra skúsiť a vyhrať.“

Aké sú pravidlá medzi pilotmi McLarenu v prípade, ak by sa znovu dostali k sebe tak blízko ako napríklad nedávno v Maďarsku?

„Tie sú jasné a nezmenili sa. Môžeme spolu pretekať a pokúšať sa vyhrať. Sme samozrejme v bitke o Pohár konštruktérov a sme si vedomí, čo je v stávke pre tím. Už viackrát sme však ukázali, že môžeme spolu pretekať tak, aby to bolo čisté. Máme slobodu pokúsiť sa vyhrať, a to sa nemení,“ uzavrel Oscar Piastri.

Súvisiace články

Diskusia