logo F1online.skF1online.sk

Hamilton: Je to obrovský rozdiel oproti vlaňajšku

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala23. 8. 2024

Mercedes napreduje míľovými krokmi podobne, ako sa to od polovice minulej sezóny darí McLarenu. Strieborné šípy ovládli druhý tréning vďaka najlepšiemu času Georgea Russella a ďaleko nezaostal ani Lewis Hamilton. Opäť sa nám rysuje zaujímavý súboj troch tímov, resp. dvoch tímov a jedného jazdca.

George Russell a Lewis Hamilton v druhom tréningu odjazdili zhodne po 30 kôl a aj ich časy boli vcelku podobné. Najrýchlejší čas Georgea Russella sa dostal na úroveň 1:10,702 a Lewis Hamilton naň stratil 111 tisícin sekundy.

Sedemnásobný šampión po piatku nevyskakoval od radosti zrejme si uvedomujúc, že Mercedes v tejto sezóne zažil už množstvo náhlych prepadov, no mohol byť spokojný najmä pri pomyslení na VC Holandska 2023. “Dnes som sa cítil OK. Nebol to zlý vstup do víkendu. Je to obrovský rozdiel v porovnaní s minulým rokom. Auto je určite o čosi živšie a boli sme až vpredu.”

Čo je podstatné, Mercedes konečne dokáže pracovať so svojím monopostom. “Teraz autu rozumieme oveľa lepšie, takže nám veľmi pomáha, že sa dokážeme hneď rozbehnúť a robiť tie drobné úpravy. Aj naša práca je potom príjemnejšia.”

Hamilton napokon zhodnotil svoju kvalifikačnú simuláciu a poznamenal, že ešte nejaký čas k dobru mohol nájsť. “Nevyžmýkal som z toho všetko. Myslím si, že v tom ešte stále niečo zostalo. Budem musieť trochu popracovať na svojich nastaveniach, ale inak je to fajn,” pochvaľoval si a spomenul aj pretekové simulácie, v ktorých síce nestačil na Landa Norrisa, ale konkuroval Red Bullu Maxa Verstappena.

Aj v tejto disciplíne sa Hamilton vie ešte zlepšiť. “Neviem, či sme vyzerali byť takí rýchli, ale moje nastavenia, ktoré boli orientované skôr na kvalifikáciu, brzdili moje pretekové tempo.”

Znamená to, že v nedeľu by Mercedes mohol bojovať o víťazstvo? “Neviem, či o víťazstvo, ale aspoň sme v najlepšej päťke.”

George Russell ovládol druhý tréning, no najviac si cení fakt, že Mercedes W15 spolupracuje. “Opäť sme sa vrátili do kolotoča. Na trati to bolo veľmi ťažké. Fúkal najsilnejší vietor, aký si pamätám za posledné roky. Auto však podáva dobré výkony. Máme na ňom pár vylepšení a zdá sa, že fungujú podľa očakávaní. Vyzerá to na tesný súboj s McLarenmi a Maxom, no zajtra všetko môže byť inak.”

Mercedes vo svojom predvíkendovom zozname vylepšení neuviedol žiadne nové komponenty. To znamená, že môže ísť o novinky v útrobách monopostu, odľahčené komponenty alebo súčiastky, ktoré sme už v predchádzajúcej časti sezóny videli. Ak však auto funguje, je to len a len dobrá správa.

Nemecký tím môže mrzieť len fakt, že v sobotu sa má opäť zmeniť počasie. “Na prvých šiestich pretekoch sme rýchlostne strácali, no počasie bolo konzistentné a víkendy prebiehali dosť priamočiaro. Odrazu sme však mali rýchle auto a v Kanade či v Silverstone to začalo na nás padať. Všetci sme však na tom istom. Ja sa len teším, že sme späť. Neviem sa dočkať kvalifikácie a kedy budem cítiť ten súboj a vzrušenie, ktoré kvalifikácia vždy ponúka. Chýbalo mi to.”

Súvisiace články

Diskusia