logo F1online.sk

Verstappen tvrdí, že nové pravidlá nie sú namierené proti Mercedesu

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Ladislav Király
Ladislav Király23. 11. 2020

Max Verstappen odmietol špekulácie o tom, že nové pravidlá pripravované pre rok 2022 vstúpia do platnosti len preto, lebo vedenie športu chce pribrzdiť rozlet Mercedesu. Podľa neho ide len a len o to, aby bolo súperenie na trati vzrušujúcejšie.

Jedna zo zmien sa týka toho, že hlavnú časť prítlaku nebude generovať vonkajší povrch auta, teda aerodynamika, ale niečo na štýl „ground-effectu“. Tým pádom za autom nebude vznikať také množstvo rozvíreného vzduchu a konkurenti by sa na svojich súperov mali vedieť lepšie nalepiť. Toto je v posledných rokoch v podstate nemožné a nasledovanie iných áut v zákrutách je doslova nereálne.

Okrem toho sa môžeme tešiť aj na rozpočtový strop a férovejšie delenie príjmov F1, takže jednotlivé zoskupenia by mali byť k sebe o niečo bližšie. Teda aspoň teoreticky.

„Pravidlá sú podľa mňa len výsledkom toho, že noví majitelia chcú počúvať tímy a jazdcov,“ povedal Verstappen, ktorého slová cituje Motorsport.com. „Počúvajú naše slová o tom, že predbiehanie je veľmi ťažké a že chceme vyrovnanejšie boje a súperenie.“

„Aktuálne problémy ste mohli vidieť napríklad v Imole. Valtteri jazdil s autom, ktoré bolo kvôli poškodeniu o tri alebo štyri desatiny sekundy pomalšie, ale nevedel som ho predbehnúť. Bol som pritom výrazne rýchlejší, čo ste neskôr mohli vidieť. Musíme to nejako vyriešiť,“ skonštatoval Holanďan.

Verstappen v tejto súvislosti vyzdvihol MotoGP. Tam je to podľa neho vzrušujúce, jednotliví pretekári si neprestajne menia pozície a kvalifikácia nie je rozhodujúca. „Aj keď sa kvalifikujete na desiatom mieste, môžete vyhrať. Vo Formule 1 sa to v podstate nestáva, pretože na väčšine okruhov je nasledovanie áut veľmi ťažké.“

„Myslím si, že práve preto prídu od roku 2022 nové pravidlá. A či spomalia Mercedes alebo nie, tak to v tejto chvíli nevie povedať nikto,“ dodal Max Verstappen.