logo F1online.skF1online.sk

Wachého neštve pozornosť a status Neweyho: Nechcem sa dostať na titulky

Pierre Waché
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 8. 2024

Red Bull čaká jedna z najväčších výziev v histórii tímu. Aj keď si v Milton Keynes prešli všetkým možným, prakticky zakaždým mali po ruke Adriana Neweyho ako konštantu, na ktorú sa mohli obrátiť. Geniálny inžinier však odchádza a hlavná pozornosť sa presmeruje na Pierra Wachého, ktorý teraz vystúpi z tieňa svojho veľkého majstra.

Red Bull si svojho technického riaditeľa nesmierne váži. Takto pred rokom ho lanáril jeho krajan Frédéric Vasseur, ktorý ho chcel spojiť s ďalším Francúzom a jeho veľmi dobrým priateľom Loicom Serrom. Waché sa nakoniec rozhodol zostať a nepochybne ho presvedčili aj peniaze. Podľa dostupných informácií predĺžil za posledný rok zmluvu s Red Bullom hneď dvakrát.

Po odchode Adriana Neweyho sa práve Waché stane najväčšou osobnosťou a najvyšším šéfom na technickom oddelení v Milton Keynes. „Je to výzva a určite je škoda, že Adrian odchádza. Ako skupina sa však posúvame. Vonkajší pohľad je len jeden aspekt, ale my sme zvyknutí na odchody a príchody ľudí,“ povedal technický šéf Red Bullu pre portál PlanetF1.com.

„Boli by sme radšej, keby zostal, ale to sa nestalo. My však takto nepremýšľame. Miesto toho sa snažíme hľadať, čo môžeme urobiť a ako sa môžeme zlepšiť. Ak vidíme nejaké slabiny, snažíme sa ich odstrániť. Takto pracujeme – sústredíme sa na to, čo môžeme zlepšiť,“ dodal Waché.

Ten sa okrem dôležitejšej roly musí pripraviť aj na väčší tlak. Christian Horner doňho vložil absolútnu dôveru a nebude jednoduché nahradiť najúspešnejšieho dizajnéra všetkých čias. Jeho statusu sa nikto vo Formule 1 nevyrovná a je možné, že niekedy zatienil zásluhy svojich kolegov. Vlaňajší monopost RB19 bol vnímaný ako „Neweyho“, nie „Wachého“, čo však Francúza podľa jeho slov netrápi.

„Nie, to vôbec, frustruje ma, keď sa nevyhráva,“ hovorí Waché. „Nevadí mi, keď médiá niekomu pripisujú zásluhy. Dôležité je, že vieme, akú úlohu má každý jednotlivec. V opačnom prípade by to bol tím jedného človeka, ale v skutočnosti máme viac ako tristo inžinierov, ktorí vyvíjajú a zrýchľujú naše auto.“

„Adrian bol dôležitou súčasťou, ale podľa mňa je dôležité, aby zo seba každý jednotlivec vydal to najlepšie. Nepracujem, aby som zo seba urobil hviezdu; pracujem, pretože milujem svoju prácu. Chcem uspieť a vyhrávať, to je najdôležitejšie,“ odkázal technický riaditeľ Red Bullu.

Ak by však po odchode Neweyho Red Bull naďalej zbieral úspechy, tie budú nepochybne pripísané Wachému, čo jeho kredit a odkaz výrazne zvýši. „Takto nepremýšľate a takto si nevyberáte. Robíte to, pretože chcete zmeniť spôsob práce na niečo, čo je podľa vás efektívnejšie a lepšie pre ďalší úspech,“ zopakoval francúzsky inžinier.

„Nerobíte to pre osobnú slávu, skrátka je to vaša práca. Biznis vo Formule 1 sa trochu zmenil, ale najmä po inžinierskej stránke zostala súťažou. Cieľ nie je sa dostať na titulky, ale postaviť najrýchlejšie auto. Myslím si, že presne to chce väčšina inžinierov v padoku. Keby som pracoval pre slávu, bol by som nesprávny človek na túto pozíciu,“ odkázal Waché.

Súvisiace články

Diskusia