logo F1online.skF1online.sk

Sainz a Leclerc sa zhodujú: Binotto pomôže Audi

Charles Leclerc a Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 8. 2024

Po roku a pol bez práce sa bývalý šéf Ferrari Mattia Binotto vracia s veľkou pompou ako technický a prevádzkový riaditeľ Audi. Pracovať bude v jeho rodnom švajčiarsku a môže využiť takmer tridsaťročné skúsenosti z Ferrari. Aj keď to talentovaný inžinier dotiahol vo Formule 1 až na šéfa jedného z najväčších tímov, Hinwil sa po Maranelle stane len jeho druhým pôsobiskom. Podľa jeho bývalých zverencov to však vôbec nevadí.

Charles LeclercCarlos Sainz svojho bývalého šéfa dobre poznajú. Druhého menovaného dokonca osobne priviedol do Maranella. Mattiovo účinkovanie vo Ferrari siaha až do roku 1995 a postupne sa vypracoval až na šéfa motorového oddelenia, potom technického riaditeľa a nakoniec šéfa stajne.

Ani on však Scuderiu nedoviedol k vytúženému titulu a na konci sezóny 2022 sa porúčal. Nahradil ho Frédéric Vasseur a Binotto bol následne spájaný s prestupom do nejedného tímu. Nakoniec zakotvil v Hinwile ako technický a prevádzkový riaditeľ budúceho továrenského tímu Audi.

„Tuším, že Švajčiarsko bolo dôležitou súčasťou Mattiovho života, takže asi veľmi dobre pozná tamojšiu kultúru,“ povedal pilot Ferrari Charles Leclerc. „Okrem toho si tam môže priniesť skúsenosti z Ferrari, ktoré jeho novému tímu určite pomôžu. Myslím si teda, že Sauberu určite môže priniesť veľa z jeho predchádzajúcich skúseností.“

Pridal sa aj Charlesov čoskoro bývalý tímový kolega Carlos Sainz, ktorý Binottovi za mnohé vďačí. Bol to práve švajčiarsky rodák, ktorý ho priviedol do Ferrari a podpísal s ním dvojročnú zmluvu. Tú v roku 2022 strany predĺžili o ďalšie dva roky. Bohužiaľ pre Španiela, s Fredom Vasseurom ako novým šéfom už žiadny kontrakt nepodpísal.

„V prvom rade nie som na tepe dňa každého tímu na rošte, ale určite si myslím, že príchod Mattiu je pre Sauber dobrá správa, najmä pre jeho skúsenosti. Vie, ako sa buduje top tím ako Ferrari,“ prehlásil Sainz. „Má skúsenosti, ktoré môže preniesť do Audi. Určite je pre nich skvelou posilou a preto ho najali. Prajem mu len to najlepšie v novom pôsobisku.“

Len krátko po angažovaní Binotta oznámili Carlos a Williams podpis zmluvy. Podľa slov španielskeho pretekára však ani Mattia nemohol zásadným spôsobom ovplyvniť rokovania o jeho ďalšom pôsobisku. „Ani nie,“ povedal Sainz v Belgicku ešte pred oficiálnym oznámením podpisu s Williamsom. „O mojej budúcnosti sa diskutuje a všetko sa starostlivo analyzuje. Prakticky každý týždeň pritom dochádza k zmenám v tímoch, o ktorých uvažujem.“

„K takýmto zmenám a vývoju vnútri tímov dochádza rovnako ako na jazdeckom trhu. Doprajem si čas na rozhodnutie a na analýzu,“ dodal Carlos, ktorý len pár dní nato oficiálne podpísal s Williamsom.

Súvisiace články

Diskusia