logo F1online.skF1online.sk

Wheatley a Binotto vytvoria nové „duálne vedenie“ tímu Audi

Jonathan Wheatley
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 8. 2024

Audi si v lete 2024 prešlo zásadnými štrukturálnymi zmenami. Predseda predstavenstva automobilky Gernot Döllner sa rýchlo porátal s egami bývalých šéfov Andreasa Seidla a Olivera Hoffmanna a ešte rýchlejšie vymenoval nové vedenie. To utvoria dvaja mimoriadne skúsení muži Mattia Binotto a Jonathan Wheatley.

Zdá sa, že oznámenie odchodu športového riaditeľa Red Bullu nebolo nijak koordinované s jeho novým zamestnávateľom, čo sa stáva, keď sa strany nerozchádzajú v najlepšom. Stajňa z Milton Keynes vydala vo štvrtok krátko po druhej hodine stručné tlačové stanovisko s kratučkým poďakovaním Christiana Hornera a bez vyjadrenia samotného Wheatleyho.

Po asi trojhodinovom čakaní sa konečne ozvalo aj Audi, potvrdilo avizované novinky a pridalo aj vyhlásenie Wheatleyho, ale už bez oficiálnej fotografie nového muža, čo naznačuje, že tlačové stanovisko sa šilo horúcou ihlou. Avšak ako sa hovorí, lepšie neskoro ako nikdy.

„Mattia Binotto a Jonathan Wheatley spoločne vytvoria nové vedenie tímu Sauber,“ píše sa v oficiálnom stanovisku Audi. „Na svojich nových pozíciách budú obaja priamo podriadení Gernotovi Döllnerovi ako predsedovi predstavenstva spoločnosti Sauber Motorsport AG. Spoločne budú niesť zodpovednosť za úspech pretekárskeho tímu. Existuje jasné rozdelenie povinností a právomoci boli individuálne definované.“

Audi tým chcelo dať jasne najavo, že problémy so Seidlom a Hoffmannom, ktorých funkcie sa navzájom prekrývali a viedli ku konfliktom, sa už nebudú opakovať. Automobilka však nezvolila najlepší jazyk, keď uviedla, že „dvojité vedenie je súčasťou zmeny štruktúry riadenia budúceho továrenského tímu v kontexte úplného prevzatia všetkých akcií skupiny Sauber“, čo trochu zvádza k pocitu, že tím má dvoch šéfov, hoci nemá.

Pre úplnosť uvedieme, a zopakovalo to aj Audi, že Binotto je prevádzkovým a technickým riaditeľom zodpovedným za riadenie spoločnosti Sauber Motorsport AG v továrni v Hinwile a technický vývoj monopostov; Wheatley ho – vraj „najneskôr do júla 2025“ – doplní a bude zodpovedať za „riadenie tímu v priebehu súťažných víkendov a zastupovanie Audi v záležitostiach Formuly 1“.

Automobilka zároveň uviedla, že týmto je riadiaca štruktúra stajne v podstate hotová. „Vymenovaním Jonathana a Mattiu sme urobili rozhodujúci krok k nášmu vstupu do Formuly 1,“ vyhlásil Gernot Döllner. „Som presvedčený, že Audi získalo dvoch nesmierne kompetentných ľudí. Ich skúsenosti a schopnosti nám pomôžu rýchlo sa presadiť v náročnom konkurenčnom svete Formuly 1.“

Vďaka Audi sa konečne mohol vyjadriť aj Wheatley, ktorého slová v tlačovom stanovisku Red Bullu chýbali. „Som nesmierne hrdý, že som bol súčasťou cesty Red Bull Racing počas posledných osemnástich rokov a odchádzam s mnohými príjemnými spomienkami. Dostal som však mimoriadne vzrušujúcu príležitosť sa podieľať na vstupe Audi do F1 ako šéf továrenského tímu. Teším sa na novú výzvu. Som tiež rád, že budem spolupracovať s Mattiom, ktorého poznám už mnoho rokov a je tým správnym človekom pre ďalšiu prácu na tomto vzrušujúcom projekte,“ uviedol Wheatley pre Audi.

V krátkosti sa vyjadril aj Binotto, ktorý týmto spoznal meno svojho najbližšieho spolupracovníka. Zhodou okolností prišli tieto novinky presne v deň, keď švajčiarsky rodák nastúpil do nového zamestnania ako prevádzkový a technický riaditeľ Sauberu.

„Jonathana poznám už mnoho rokov a hodnotím ho vysoko ako skúseného a zanieteného odborníka na motoristický šport. Rok 2026 nie je ďaleko a ja sa teším, že spolu s Jonathanom vytvoríme nový pretekársky tím Audi a dovedieme ho k úspechu,“ uviedol Binotto.

Súvisiace články

Diskusia