logo F1online.skF1online.sk

Kde Ferrari stráca? Z každého rožku trošku, odpovedal Leclerc

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 7. 2024

Ferrari vstúpilo do belgického víkendu bez veľkých očakávaní. Bolo jasné, že keď monopost SF-24 strácal na McLaren a Red Bull v Maďarsku, na rýchlom okruhu v Spa to nebude o nič lepšie. Napriek tomu nebol prvý deň na legendárnej trati len negatívny, aj keď na bitku o víťazstvo musia piloti Scuderie zrejme zabudnúť.

Štvrté a piate miesto v druhom tréningu je v súčasnosti asi to najlepšie, v čo môže dúfať červený tím. Piloti McLarenu a Max Verstappen boli v piatok o krok napred, ale v súboji s Mercedesom a Sergiom Pérezom to zatiaľ pre Ferrari nevyzerá zle. Víkend sa nám však len rozbieha a aj Charles Leclerc upozorňuje, že čítať čokoľvek z piatkových výsledkov by bolo predčasné.

„Tento deň je veľmi ťažké pochopiť,“ povedal monacký pretekár. „Tempo monopostu bolo v rozličných podmienkach a na rozličných pneumatikách veľmi premenlivé. Zdá sa, že každý tím mal odlišný program. Už pár rokov je s touto generáciou áut veľmi ťažké pochopiť celkový obraz po piatkových tréningoch, ale dnes to bolo ešte ťažšie.“

„Musíme sa sústrediť na seba a nájsť správny kompromis medzi, pravdepodobne, mokrou kvalifikáciou a suchými pretekmi v nedeľu. Pracujeme na tom a máme pred sebou množstvo mítingov. Dúfajme, že sa nám podarí nájsť správny kompromis,“ povedal Leclerc.

Je zrejmé, že Ferrari sa stále nezaradilo do boja s najlepšími. McLaren a Red Bull boli v Maďarsku o krok pred Ferrari a Mercedesom. Zdá sa, že tento trend pokračuje aj v Belgicku. „Hlavne v porovnaní s McLarenom je to z každého rožku trošku,“ povedal Leclerc pri analyzovaní straty na súperov. „Pred sobotou nemáme žiadne zázračné riešenia, ale vydáme zo seba to najlepšie. Sú to posledné preteky pred letnou prestávkou, takže dúfam, že skončíme čo najlepšie.“

Nový asfalt spôsobuje Sainzovi „bolehlav“

Leclercov tímový kolega Carlos Sainz svojím výkonom potvrdil postavenie Ferrari vo výkonnostnom porovnaní s McLarenom a Red Bullom. On, podobne ako všetci, sa však so svojím tímom musí v noci poriadne zamyslieť. Jazdci a ich inžinieri totiž nečelia len „bolehlavu“ v podobe neistej predpovedi počasia, ale tiež nového asfaltu.

„S novým povrchom je to veľmi odlišné Spa v porovnaní s tým, na čo sme boli zvyknutí. Je tu oveľa viac priľnavosti, oveľa viac drobenia pneumatík a oveľa viac sa toho musíme naučiť. Degradácia je tak oveľa náročnejšia a oveľa ťažšie predvídateľná, čo nám pred dnešnou nocou spôsobuje nemalý bolehlav,“ povedal po skončení piatkového programu Carlos Sainz.

„Mala by nás čakať mokrá kvalifikácia, ale tie isté predpovede tvrdili, že v piatok bude pršať. Do soboty pôjdeme s otvorenou mysľou. Počasie v Spa je vždy nepredvídateľné a našou úlohou je sa prispôsobiť,“ dodal Sainz.

Súvisiace články

Diskusia