logo F1online.skF1online.sk

Hamilton nie je fanúšikom klimatizácie v kokpite: Treba mať natrénované

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala25. 7. 2024

Počas maďarského víkendu vyplávali na povrch zaujímavé informácie, že Formula 1 chce od VC Holandska testovať úplnú novinku. V kokpite má okrem ventilačných prieduchov pribudnúť aj klimatizačná jednotka. Potrebuje však Formula 1 niečo také? Podľa Lewisa Hamiltona by si mala bez nej vystačiť.

Priebeh minuloročnej Veľkej ceny Kataru a vážne problémy viacerých jazdcov prinútili Medzinárodnú automobilovú federáciu konať. Zdravotným problémom pomôže predísť aj fakt, že v Katare sa nebude pretekať v októbri, ale takmer o dva mesiace neskôr, no regulačný orgán sa neuspokojil len s úpravami kalendára.

Experti z technického oddelenia FIA pripravili zjednodušenú klimatizačnú jednotku, ktorú budú tímy povinné nasadiť na horúcich pretekoch. Víkendová VC Maďarska by zrejme bola jedným z takých podujatí. Teploty vzduchu sa šplhali k 33 °C.

Lewis Hamilton si dokonca na tlačovú konferenciu po náročných pretekoch priniesol ručný miniventilátor, no zhodnotil, že piloti F1 by mali horúčavu vydržať. “V prvom rade o tom neviem,” začal britský jazdec na margo plánovaných testov, ktoré budú nasledovať po letnej prestávke. “A nie je to treba.”

“Toto je Formula 1. Vždy to tu bolo také a podmienky boli náročné. My sme dobre zarábajúci športovci. V konečnom dôsledku musíte trénovať odušu, aby ste takúto horúčavu zvládli,” myslí si sedemnásobný šampión. “Je to tvrdé. Nie je to jednoduché, najmä na takých podujatiach ako Katar alebo Singapur. Nemyslím si však, že by sme v aute potrebovali klimatizačnú jednotku.”

Viacerí piloti po minuloročnej VC Kataru poznamenali, že podmienky začali byť nebezpečné. A zrejme boli; Logan Sargeant pre horúčavu odstúpil z pretekov, Esteban Ocon sa povracal v prilbe, Lance Stroll na chvíľu počas jazdy omdlel, Alex Albon zas zamieril do lekárskeho centra. Viditeľne vyčerpaní a zničení boli aj ostatní na čele s Oscarom Piastrim, ktorý si po pretekoch ľahol na zem, a Max Verstappen si po vyskočení z kokpitu sadol pred svoj monopost.

Lewis Hamilton nič z toho nezažil, keďže z pretekov odstúpil už po prvom kole.

Martin Trenkler

Súvisiace články

Diskusia