logo F1online.skF1online.sk

Malo ponocovanie vplyv na Verstappenovu náladu? Nezmysel, znie z Red Bullu

Max Verstappen, Christian Horner a Helmut Marko
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 7. 2024

Max Verstappen sa po Veľkej cene Maďarska ocitol pod takou paľbou kritiky, až to niektorých z nás prenieslo späť do roku 2018. Obrovská nervozita a vulgarizmy smerujúce na všetky strany – auto, stratégov, tím, komisárov, Lewisa Hamiltona atď. Zhodou okolností k tomu došlo po ďalšej „šichte“ za volantom simulátora, čo mnohých viedlo k podozreniu, či spolu tieto dve skutočnosti nesúvisia.

V priamom prenose spomenul Maxovo ponocovanie hneď niekoľkokrát komentátor David Croft a v priebehu víkendu to spomenul aj Nico Rosberg. Treba povedať, že Verstappen si dovolil podobný kúsok aj v Imole, kde tesne uhájil víťazstvo pred Landom Norrisom a po pretekoch z neho bolo cítiť únavu.

Počas víkendu v Budapešti sa konala ďalšia virtuálna 24-hodinovka a v nedeľu ráno obletel sociálne siete záber Verstappena za volantom simulátora o tretej nadránom. Aj keď preteky so svojou posádkou vyhral, po štarte Veľkej ceny Maďarska bol Max ešte nervóznejší než obvykle. Každý z nás je podráždený, keď sa dobre nevyspí, ale v prípade holandského pretekára stál za nervozitou skôr vývoj pretekov, nedotáčavosť auta či stratégia, nie ponocovanie.

„V Imole bol hore ešte dlhšie, takže neviem, kde sa vzali tie reči. Okrem toho preteky vyhrali,“ vyhlásil poradca Red Bullu Helmut Marko, ktorý je známy ako ranné vtáča a s obľubou už o šiestej ráno vyvoláva svojim juniorským jazdcom, či sú hore a naplno trénujú.

„Max má iný biorytmus ako ja alebo iní ľudia. Preňho nie je neobvyklé, že išiel spať v takom čase. Napríklad v Zandvoorte sa nezobudil o desiatej dopoludnia, keď nad motorhome tímu lietali vrtuľníky. Má svoj spánkový režim a dodržal ho, takže podobné reči sú prostý nezmysel,“ vyhlásil Marko.

Pridal sa aj Christian Horner. „Ľudia z toho vyvodzujú vlastné závery, ale Max vie, čo potrebuje. My dôverujeme jeho úsudku. Vie, čo je potrebné na jazdu vo Formule 1, vyhrávanie pretekov a získavanie titulov. Okrem toho pracujeme ako tím, takže akékoľvek diskusie o prípadnom zlepšení prebehnú za zatvorenými dverami, nie pred mikrofónmi médií,“ uviedol boss Red Bullu.

Marko a Horner sa vyjadrili aj k vysielačkám

Aj keby bola za Verstappenovým vyjadrovaním vo vysielačke únava, je namieste otázka, či je takéto správanie vhodné. Očividne aj jeho inžinier GP Lambiase toho mal po krk, hoci Horner odmieta, že by nazval Maxa „detinským“.

„Nehovoril o Maxovi. Podľa mňa hovoril o ostatných, ktorí sa vo vysielačkách sťažovali na penalizácie. Jazdci vedia, že komisári počúvajú vysielačky a preto sa usilujú ovplyvniť tresty pre súperov,“ povedal šéf Red Bullu.

Ten však jedným dychom dodal, že každé preteky sú príležitosťou na zlepšenie. „Sme spolu už osem rokov a je jasné, že niektoré veci sme dnes mohli urobiť lepšie. Budeme o tom však hovoriť ako tím. Asi každý videl, že potrebujeme zlepšiť našu výkonnosť a tvrdo na tom pracujeme. Všetky nevyhnutné diskusie však prebehnú za zatvorenými dverami,“ uviedol Horner.

Sám Marko na túto tému dodal, že pred samotnou diskusiou sa potrebujú uistiť, že emócie vychladnú. „Postaráme sa, aby sa to odložilo na správny čas. Čím viac času bude medzi jednotlivými stretnutiami, tým to bude lepšie,“ povedal Rakúšan.

Súvisiace články

Diskusia