logo F1online.skF1online.sk

Stella: Mal by som starosti, keby sa Lando bez rečí vzdal vedenia

Oscar Piastri a Lando Norris
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 7. 2024

Double McLarenu malo prísť oveľa skôr. Tím postavil fantastické auto a v tejto chvíli mal mať na konte viac ako „len“ dve víťazstvá. Stajňu z Wokingu zrádzala prevádzková stránka a aj keď to znie neuveriteľne, zradila ju aj pri double tímu v Maďarsku. McLaren sa tentokrát nepripravil o cenných 43 bodov, úplne zbytočne si však navaril poriadne kyslú polievku.

Miesto chválenia excelentného monopostu, perfektného zrealizovania pretekov a krásneho double sa šéfovia tímu poriadne zapotili pri vysvetľovaní stratégie, komunikácie a spôsobe uvažovania na boxovom múre, ktoré boli prinajlepšom pochybné. Lando Norris zachránil McLaren pred búrkou, keď nakoniec uposlúchol výzvy svojho inžiniera Willa Joshepha, ale do tejto situácie sa dostal tím úplne sám a celkom zbytočne.

„Nie je to len o jednom komentári alebo správe od Willa, ale o celkovom prístupe k pretekaniu, ktorý razíme s našimi jazdcami,“ povedal pre Sky Sports šéf McLarenu Andrea Stella.

„Na tejto ceste kráčame spoločne. Nikto z nás, Lando, Oscar ani tím nemôže ísť sám. To je odkaz, o ktorom sme hovorili v nedeľu ráno. Jazdcom to musíte pripomínať a preto máme toto stretnutie každú nedeľu ráno. Sme nesmierne spokojní, ako neskutočne naši jazdci podporujú McLaren na tejto ceste. To je pre mňa správa dňa,“ pokračoval taliansky inžinier.

„Dali sme najavo, že prvé a druhé miesto v kvalifikácii musíme zakončiť prvým a druhým miestom v pretekoch. Rád by som ocenil a poďakoval sa za prácu všetkým dámam a pánom v McLarene, ktorí to umožnili,“ dodal Stella.

Tomu na boxovom múre v Maďarsku nepochybne pribudli ďalšie šedivé vlasy, keď do poslednej chvíle čakal, či Lando Norris vráti vedenie tímovému kolegovi. McLaren tak musel po pretekoch vysvetľovať „len“ svoju neschopnosť pri organizácii pretekov, ale už nie neposlušnosť vlastných zamestnancov pri plnení pracovných pokynov.

Lando Norris, váhal, skúšal a vyjednával, ale nakoniec sa podriadil. „Nepoznám jediného pretekára, ktorý by ako líder pretekov s radosťou povedal: ‚Áno, samozrejme, prečo by sme si nemohli vymeniť pozície?‘ To sa nestane. Jazdci to nemajú v povahe,“ povedal Stella.

„Nesmierne by ma znepokojilo a robil by som si starosti, keby to Lando povedal. Práve preto sme sa potrebovali odvolať na naše princípy a v nedeľu ráno sme ich pripomenuli aj našim jazdcom. Lando je vyššie v šampionáte a keď chce bojovať o titul, bude potrebovať podporu Oscara a tímu,“ skonštatoval Stella.

Súvisiace články

Diskusia