logo F1online.skF1online.sk

Hamiltona rozosmiali obvinenia Verstappena: Keby to mal pod kontrolou, tak ma predbehne

Lewis Hamilton
© Screenshot/Sky F1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 7. 2024

Rivalita Maxa Verstappena a Lewisa Hamiltona ešte napíše nejednu kapitolu. Po dramatickom a kontroverznom roku 2021 začal Red Bull novú éru dokonalým spôsobom a Mercedes ju vôbec nezachytil. Napriek tomu priniesli roky 2022, 2023 a 2024 niekoľko príkladov pokračujúcej rivality a posledným je Veľká cena Maďarska.

Dvaja niekoľkonásobní šampióni si skrížili zbrane hneď dvakrát. Prvýkrát krátko pred polovicou pretekov v druhom stinte, keď Hamilton prebrzdil v prvej zákrute a daroval Verstappenovi vynikajúcu príležitosť na útok. Obvykle klinicky presný Max ju však nevyužil, nezmestil sa do druhej zákruty a musel to skúšať znovu.

Druhý pokus dostal krátko pred koncom pretekov. Mal čerstvejšie pneumatiky a pravdepodobne aj rýchlejšie auto. Pilot Red Bullu to poslal na vnútornú stranu do prvej zákruty, ale zjavne to trochu prehnal, prebrzdil a dvaja rivali sa zrazili kolesami. Kolízia mohla skončiť oveľa horšie, ale v tomto prípade si Hamilton udržal tretie miesto a Verstappen po krátkom lete vzduchom spadol na piate.

Kto bol na vine? Verstappen za incident viní Hamiltona a jeho pohyb na brzdách, ale keď pilotovi Mercedesu predniesla tento argument reportérka televízie Sky Rachel Brooksová, sedemnásobný šampión sa neubránil smiechu. Potom akoby si uvedomil, že to nebolo vhodné, nasadil vážny výraz a obvinenie odmietol.

„Za mňa to bol pretekový incident,“ vyhlásil Hamilton. „Max bol oveľa rýchlejší a poslal to dovnútra, ja som sa trochu pohol v snahe brániť, ale nechal som mu dosť miesta. On prebrzdil a nemohol zatočiť do zákruty, čím nabral odlišnú trajektóriu a trafil ma do kolesa. Keby mal auto pod kontrolou, tak ma predbehne.“

V tejto chvíli sa hodí pripomenúť, že Max bol v Maďarsku poriadne nervózny. V posledných dvoch rokoch nepotreboval na víťazstvo zakaždým dokonalé nastavenie, dokonalú stratégiu a pomoc tímového kolegu. V tomto roku je však situácia odlišná a každá drobná chyba je poriadne bolestivá. Či už Max mal právo byť nahnevaný na svoj tím, alebo na komisárov, súboj s Mercedesom i McLarenom prehral a skončil piaty.

Hamilton mal po pódiu a treťom mieste očividne lepšiu náladu než v sobotu, keď sa tváril dosť pochmúrne. Maďarské preteky však opäť zapálili iskru v jeho očiach. „Je to veľká zábava. Začiatkom roka sme mali problém sa dostať do najlepšej desiatky, ale vrátili sme sa do boja vpredu, čo je skvelý pocit. Samozrejme, nemáme tempo McLarenu a Red Bullu, ale napredujeme a musíme pokračovať v zlepšovaní,“ nabáda svoj tím sedemnásobný šampión.

„Som hrdý na všetkých v továrni za ich neúnavnú prácu. Potrebujeme toho priniesť viac a dúfam, že jedného dňa budeme mať čisté tempo chlapcov pred nami. Keď sa nám to podarí, tak sa do nich s Georgeom pustíme,“ odkázal odhodlane Hamilton.

Súvisiace články

Diskusia