logo F1online.skF1online.sk

Hamilton trest nežiadal, Verstappen áno. Komisári rozpažili ruky: Pretekový incident

Kolízia Maxa Verstappena a Lewisa Hamiltona
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala21. 7. 2024

Veľká cena Maďarska priniesla obrovské množstvo emócií. Zo stoličiek museli vstávať aj fanúšikovia Red Bullu a Mercedesu, a to pri súbojoch Maxa Verstappena s Lewisom Hamiltonom. Dvojica si zaspomínala na rok 2021 aj tým, že nakoniec kolidovala. Komisári sa rozhodli netrestať.

Max Verstappen sa v nedeľu viackrát snažil prebojovať cez Lewisa Hamiltona. Bolo sa na čo pozerať, no o vyvrcholenie prvého duelu nás pripravila zastávka v boxoch, ktorú sedemnásobnému majstrovi sveta naordinoval Mercedes.

Tým sa však záverečný súboj len oddialil. Nakoniec sa dvojica porátala v prvej zákrute, kde sa však bitka aj skončila. Max Verstappen sa s pomocou DRS doťahoval na Lewisa Hamiltona a pokúsil sa o útok. Následne však prebrzdil a dvojica kolidovala.

“Max Verstappen prichádzal do zákruty rýchlejšie ako v predchádzajúcom kole (kvôli DRS) a brzdil v tom istom bode ako predtým,” vysvetľujú svoje rozhodnutie komisári Garry Connelly, Mathieu Remmerie, Vitantonio Liuzzi a István Móni. “Max Verstappen tvrdil, že Lewis Hamilton menil smer na brzdách. Lewis Hamilton sa vyjadril, že skrátka pokračoval po normálnej pretekovej stope (čo sa potvrdilo preskúmaním videa a telemetrie z predchádzajúcich kôl).”

“Bolo zrejmé, že Max Verstappen prebrzdil obe predné kolesá v nájazde do prvej zákruty, ešte skôr, ako došlo k akémukoľvek nárazu. Netrafil však normálnu stopu, ktorá je typická pre predbiehací manéver,” pokračuje štvorica rozhodcov. “Lewis Hamilton uviedol, že to bol pretekový incident, zatiaľ čo Max Verstappen tvrdil, že to bol prípad zmeny smeru pri brzdení.”

S týmto názorom Maxa Verstappena komisári nesúhlasili. “Komisári toto nepovažujú za typický prípad ‘zmeny smeru pri brzdení’, hoci usúdili, že Lewis Hamilton mohol spraviť viac, aby sa kolízii vyhol. V súlade s tým rozhodujeme, že žiaden jazdec nenesie prevažnú časť viny a nepodnikáme žiadne ďalšie kroky.”

Súvisiace články

Diskusia