logo F1online.skF1online.sk

Chybu spravili obe strany, hovorí po vypadnutí v Q1 Russell

George Russell
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala20. 7. 2024

Georgeovi Russellovi sa na Hungaroringu už druhýkrát po sebe nepodarilo postúpiť z Q1. Britský pretekár z toho vinil samého seba, ale časť zodpovednosti podľa neho musí prevziať aj tím, ktorý nenatankoval do monopostu dostatok paliva.

Kvalifikácia na VC Maďarska sa odohrala v premenlivých podmienkach. Po červenej vlajke v Q1 sa zdalo, že piloti sa na vlhkej trati už výrazne nezlepšia, ale opak bol pravdou. Alpiny sa na tom popálili a de facto aj George Russell, ktorý nestihol zajazdiť dve merané kolá. Po posledných pokusoch, keď už bola trať skoro suchá, spadol na nepostupové šestnáste miesto.

“Sú tu dva faktory,” vysvetľoval pre Sky Sports George Russell. “Na začiatku som nepodal dostatočne dobrý výkon, a preto som bol na pätnástej priečke. Ten druhý faktor je, že sme na konci nasadili nové pneumatiky, no nemali sme dostatok paliva, aby sme dokončili celý segment kvalifikácie.”

V premenlivých podmienkach tímy zvyknú natankovať viac paliva, aby mohli odjazdiť niekoľko ostrých kôl. Mercedes v tomto prípade spravil kardinálnu chybu. “Bol som na trati, keď bola najvlhkejšia. A keď bolo sucho, tak som zostal bez paliva.”

“Z oboch strán to bola katastrofa. V tom poslednom kole sme sa mali pohodlne dostať do ďalšej časti, no nemali sme palivo. Ako som však povedal, v prvom rade je to moja vina, že sme sa ocitli v takej pozícii,” neskrýval sa za tím Russell, ktorý nebol spokojný so svojím kolom pred červenou vlajkou.

Mercedes si však bude musieť posvietiť na rozhodnutia vlastného boxového múrika. “Tak určite, toto nebol náš štandard. Musíme si to prejsť. Ja zas musím pochopiť, čo sa na začiatku stalo na mojej strane, no mať dostatok paliva na celý segment je základná vec. Ako tím sme spravili veľkú chybu.”

Súvisiace články

Diskusia