logo F1online.sk

Podľa Péreza to bolo tesné: Gumy mohli čochvíľa explodovať

Sergio Pérez
© Racing Point
Milan Kubala
Milan Kubala15. 11. 2020

Sergio Pérez si z Turecka odnáša trofej za druhé miesto, no v zlomku sekundy o ňu mohol prísť. V závere pretekov vraj všetko viselo na pneumatikách, ktoré mohli každú chvíľu vypovedať službu, tvrdí Mexičan.

Pérez sa takmer celé preteky držal na druhej priečke. Počas prvých dvoch stintov to bolo za Lancom Strollom. Keď jeho kolega zašiel do boxov po nové gumy do prechodných podmienok, tak sa pred Péreza natlačil zas Hamilton a už mu nedal šancu ani len pomyslieť na to, že by mohol vyhrať.

Racing Pointu sa podarilo premeniť na úspech len stratégiu Sergia Péreza, ktorý musel až 48 kôl absolvovať na jednej sade so zeleným označením. Nakoniec bol veľmi rád, že mu druhá priečka zostala — nielen kvôli chybe Charlesa Leclerca, ale aj zničeným pneumatikám.

“Už som to povedal tímu vo vysielačke, že ak by som mal na tých gumách odjazdiť o jedno kolo viac, tak by podľa mňa explodovali,” prezradil Sergio Pérez. V Mercedese si až také veľké starosti nerobili. Potom, čo Bottasa povolali do boxov, totižto získali cenné dáta. U nich vraj žiadne zlyhania nehrozili.

Prípad Racing Pointu bol iný, hoci boli pneumatiky o päť kôl mladšie. “Vibrácie boli ku koncu extrémne zlé. Myslím si, že som tie preteky zvládol vďaka tomu, že som sa o gumy staral na začiatku a potom ku koncu, keď bolo suchšie.”

“Tím odviedol fantastickú stratégiu po stránke stratégie, keď prečítali tie preteky. Lewis bol dnes veľmi silný, my sme ku koncu pretekov umierali, ale podarilo sa nám získať dobrý výsledok,” hodnotí Pérez, ktorému dnes stratégovia vynahradili sklamanie z Imoly.

Najdramatickejšie momenty z pohľadu Mexičana prišli za desiatou zákrutou, keď sa ho pokúsil predbehnúť Verstappen, a na konci pretekov v tej istej pasáži Charles Leclerc. V oboch prípadoch vyšiel z boja ako víťaz Pérez, hoci vždy sa vyradili súperi sami. Verstappen vyšiel na mokrú časť za traťou a Leclerc nedobrzdil.

“V zrkadlách som vôbec nič nevidel,” opisuje súboj s Verstappenom. “Moje zrkadlá boli úplne zahmlené. Inžinier mi hovoril, aké sú rozostupy. Znenazdajky som zbadal, ako Max vyšiel mimo trať a zmizol.”

“Ten druhý súboj bol s Charlesom. Neuvedomoval som si, že je tak blízko, takže v poslednom kole sme zviedli dosť dobrý súboj. On ma predbehol v desiatej zákrute a ja jeho naspäť v dvanástke. Boli to chaotické preteky, ale pre nás s dobrým výsledkom,” vydýchol si Pérez.

Pérez sa medzičasom posunul na štvrté miesto v jazdeckom poradí, a to dve veľké ceny vynechal kvôli Covidu. Je škoda, že takýto pilot stále nemá poistené miesto pre budúci rok. “Každý vie, že víkend čo víkend musíte podávať dobré výkony. Ste len takí dobrí, aké dobré boli vaše posledné preteky, je preto dôležité ukončiť sezónu pozitívne. To ostatné už nie je v mojich rukách.”